Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója „A férfivá válás és a fiú nevelés fontossága jelenkorunkban” címmel tartott előadást a Fesztiválkatlan Teátrumában augusztus 11-én, szerdán.

Előadásában kifejtette, hogy a városi lét „betondzsungele” benőtte a férfivá válás útját. Szerinte ez a folyamat nem új keletű, több nemzedék óta erősen megváltozott a fiúk neveltetése. Legutóbbi könyvében, a Teremtő tűzben arról ír, hogy a férfivá válásnak volt egy célja, ami a családi és közösségi felelősségvállalásra való felkészülést jelentette.

– Ma mind a kettő elsikkadt és megjelent helyette a munkahelyi felelősségvállalás, ahol emberfeletti erőfeszítéseket teszünk. S hiába tesznek a nők erőfeszítéseket, a férfiak nélkül ez nem fog menni – emelte ki Bedő Imre a Katlan Stábnak adott interjújában.

Szerinte ezt a folyamatot vissza kell állítani, mert nélküle a férfiak kiesnek a családjaikból és így már értelmetlenné válik az életük. Hozzátette, komoly probléma, hogy szinte minden deviáns statisztikát a férfiak vezetnek.

Bedő Imre úgy véli, az iskolarendszer a munkavállalásra készíti fel az embert, ezért kell ezzel a témával külön foglalkozni a nőknek és férfiaknak közösen.

 A számos sikerkönyv szerzője kiemelte, ma már nincs annyi fizikai feladat, ami jellemzően a férfiak dolga volt korábban.

– A nehéz fizikai munkában és a védelemben sem lehetett nélkülözni a férfiakat a régi hagyományos világban. Ma már nem így van, de ugyanaz a lelkület szükséges egy férfinak, amihez egy mesterséges edzettség szükséges, mert a „város nem kötelez semmire” – tette hozzá a sikeres szerző, aki a könyvek mellett már tanfolyamokat is szervez a férfivá válás témájában. Úgy gondolja, aki erre az útra rálép (bármilyen életkorú férfiként) biztosan jobb emberré válik, és az önbecsülése mellett a nők és a gyermekek megbecsülését is megszerezi, ennél többre pedig nincs is szükség. 

(ej)