Interjú Fintor Gáborral, a Fesztiválkatlan ügyvezető igazgatójával.

 

A két játszóhelyen – a Nagyszínházban és a Teátrumban – 2017. május közepétől szeptemberig a legváltozatosabb műfajú produkciókkal – többek között musical és tánc előadásokkal, koncertekkel, kamaraelőadásokkal, humorestekkel – várják a nézőket a Fesztiválkatlanba. Az új évadról Fintor Gábor ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

 

Mielőtt az idei szezonról beszélnénk, a tavalyiról se feledkezzünk meg. Ön sikeresnek látja a 2016-os évadot? 

Teljes mértékben! Az országban egyedülálló produkciók, előadások jöttek létre Kelet-Magyarország legnagyobb szabadtéri színpadán, ráadásul a legváltozatosabb műfajokban. Opera, operett, musical, komoly- és könnyűzenei koncertek is szerepeltek műsoron. A megújuló programkínálat mellett voltak író-olvasó találkozók, humorestek, kiállítások, tavaly nyílt meg a Katlan kávézónk és a Vinotéka borüzletünk. Közel 35 ezer (véleményem szerint, de a felmérések alapján is ELÉGEDETT) látogató járt a Fesztiválkatlanban. Ugyanezzel a lendülettel dolgozunk tovább, hisz szlogenünk a helyszínre vonatkozóan továbbra is: „Ahol a minőség, a kultúra és a gasztronómia találkozik.”

A 2017-es repertoárt nézve úgy tűnik, hogy jóval több programmal készülnek. Ezekből több az úgynevezett teátrumi előadás. Miért?

Az oka nagyon egyszerű. A közönség miatt. A teátrumi programokra olyan nagy volt az érdeklődés tavaly, hogy ezért az idén szinte minden pénteken készülünk valamilyen „minőségi” produkcióval a nagyérdeműnek. Itt lesz Magyarország két talán legjobb humoristája, vendégünk lesz Kern András, dr. Vekerdy Tamás vagy éppen Prof. dr Bagdy Emőke is. Közkívánatra az idén is meghívtuk a L’art pour l’art Társulatot, de még sorolhatnánk az eseményeket…

Olyanokat, amiket még nem láthatott a tokaji közönség.

Fontos kiemelnem, hogy a tokaji közönségen kívül az ország minden pontjáról érkeznek nézőink. Budapestről rendszeresen jönnek, ugyanakkor Győrből, Székesfehérvárról is sokan ellátogattak már, elsősorban persze a hegyaljáról a csodálatos élményt nyújtó Katlanba. Ráadásul ez jó a városnak, és jó a szolgáltatóknak egyaránt gazdasági értelemben is, erről sok étterem, és szállodatulajdonos tudna mesélni.

A nagyprodukciókról mit árul el az olvasóknak?

Az Alma zenekar (arany és platinaemezes együttes) koncertjével indulnak a nagyszínpadi produkciók június 18-án, vasárnap a gyermekes családok nagy-nagy örömére.

A hazai könnyűzene alighanem legjobb férfi hangja, az énekes-dalszerző Molnár Ferenc CARAMEL július 8-án, szombaton ad koncertet.

Az egyik leglátványosabb előadásnak július 16-án, vasárnap az Experidance társulat Földünk ezer arcát, sokszínű, misztikummal teli csillogó világát bemutató Nostradamus műsora várható. Egy világkörüli útról szól, ahol a hangulatfelelős Ganxsta Zolee zenész-színész.

A musical szerelmesei a Muzsika hangja c. darabot láthatják Eperjes Károly rendezésében, a Magyar Színház előadásában július 22-én, szombaton.

A szezon egyik leginkább várt koncertje minden kétséget kizáróan a világsztár, Thomas Anders (az egykor igen népszerű Modern Talking egyik tagja) fellépése lesz, akit idén Magyarországon kizárólag a Fesztiválkatlanban láthat a közönség július 29-én, szombaton.  A koncerten felcsendülnek a jól ismert, fülbemászó dalok: Cheri, cheri Lady, You’re My Heart You’re My Soul, Brother Louie, Sexy, sexy Lover, melyeket hallgatva felidézhetjük, újraélhetjük a hozzájuk fűződő érzéseket, hangulatokat. A Thomas Anders and The Modern Talking Band a legmodernebb hangzás- és fénytechnikával fűszerezett kihagyhatatlan élményt ígér a nosztalgiázni vágyó közönségnek!

A Máté Péter-Cserháti Zsuzsa emlékkoncert is magával ragadó élményt kínál, olyan sztárokkal, mint például Szomor Görgy vagy Janza Kata augusztus 5-én, szombaton.

A Zempléni fesztivál keretében A Tenkes kapitánya előadást augusztus 12-én, szombaton, az Abba symphonic show-t augusztus 18-án, pénteken láthatják.

Roobin Hood bemutató augusztus 26-án, szombaton. A musicalban feldolgozott legenda méltán a világ egyik leghíresebb története, hiszen olyan örök emberi értékekről szól, mint a hazaszeretet, hűség, az igazság keresése, szabadságvágy, melyek mindenkor, minden időben érvényesek. A parádés szereposztás biztosíték a tartalmas szórakozáshoz.

A Kossuth-díjjal kitüntetett, Prima Primissima díjas előadóművész, zeneszerző, énekes legenda, Zorán szeptember 2-án lesz látható és hallható a nagyszínpadi események zárásaként.

Hosszú szezonra készülnek tehát, amelynek egyik nyitánya a gyermeknap lesz. Tavaly sokan töltötték ott május utolsó vasárnapját. Idén mivel várják a vendégeket?

Mi szervezzük Tokaj város gyermeknapi eseményeit, „Játék a tűzzel, a Katlan, ahol izzik a levegő” szlogennel május -28-án, vasárnap. A rendezvény INGYENESEN látogatható. Egész napos programokkal várjuk a kicsiket és nagyokat. Lesznek játékos vetélkedők, ugrálóvárak, csúszdák, trambulin, arcfestés, csillámtetoválás. Sztárfellépőnk a Bon-bon matiné lesz a Ludas Matyi előadásával. Rendezvényünk célja, hogy a programokkal feledhetetlen boldog napot szerezzünk a hozzánk látogatók, elsősorban a gyermekek számára.

 

Erdős József

főszerkesztő

Az interjú megjelent a Tokaji Hírek 2017.04. számában

Fotó: Szánkai Nikoletta