Hatalmas sikerrel, két este is teltház előtt mutatta be az István, a király rockopera koncertváltozatát a Feke Pál nevével fémjelzett társulat augusztus 11-én és 12-én. Az idén negyven éves mű legismertebb dalaiból készült előadás a műfaj jeles énekeseivel állt színpadra a Tokaj Fesztiválkatlanban. A megújult koncert premierjén a közönség állva tapsolt, ünnepelt. Az eseményen a 950 éves Tokajt is köszöntötték.

Mindenki ismeri a Szörényi Levente – Bródy János szerzőpáros által negyven évvel ezelőtt megírt rockopera dalait. A dalok slágerek lettek, számos feldolgozásban hallhattuk azokat az elmúlt négy évtizedben. Feke Pál énekes, rendező és producer erősen kötődik az István, a királyhoz, hiszen a darab huszonötéves évfordulóján a címszerepet játszhatta el A Társulat című tehetségkutató verseny győzteseként. Neve szinte már összeforrt a rockoperával.
 
„Három évvel ezelőtt mutattuk be az István, a király koncertváltozatát, amit már akkor  is láthatott a Fesztiválkatlan közönsége. Az is hatalmas siker volt, viszont a negyvenéves évforduló kapcsán úgy döntöttem, hogy felújítjuk. Ez vonatkozik a díszletelemekre, az animációkra, de nagyon komoly pirotechnikai elemekkel is készültünk. Büszke vagyok arra, hogy ez a legnagyobb utazóprodukció az országban mind látványban, mind technikai kiállásában” – mondta a Katlan Stábnak adott interjújában Feke Pál.  „A fő szempont az volt, hogy az est méltó legyen az évfordulóhoz, az István, a király sikeréhez”– tette hozzá a rendező, producer, akinek további tervei is vannak Tokajban.
„Mindig szívesen jövök a Fesztiválkatlanba. Korábban is elmondtam már, hogy ez egy fantasztikus helyszín, országos viszonylatban is kiemelkedő. Igazgató úrral megtaláljuk a közös hangot, az pedig, hogy a koncertet két teltház előtt játszhattuk, arra ösztönöz, hogy a jövő évben is készüljünk valamivel.”
 
Dolhai Attila már öt éve játszik az István, a királyban a Budapesti Operettszínházban. A folyamatos sikerrel előadott darab kapcsán stábunknak elmondta, hogy életünk része lett ez a rockopera.
„Aki meghallja az István, a király valamelyik dalát, rögtön együtt énekel az előadóval. A darab kultúránk fontos része, amiben hatalmas megtiszteltetés játszani. Kisgyerekként a tévé előtt ülve néztem az ősbemutatót, és persze én is István, Koppány vagy éppen Torda akartam lenni, ami a pályám során később szerencsére megadatott” – emelte ki a musicalénekes (most Koppányt alakította), aki mindig szívesen vesz részt Feke Pál produkcióiban.
 
Szomor György gyakori vendég a Fesztiválkatlanban, számos sikeres produkcióban szerepelt már. Ezúttal Torda dalait énekelte.
„Alapvetően zseniális a mű. Ezek olyan dalok, amelyeket énekelni megtiszteltetés. Fantasztikus zenészekkel és énekesekkel előadni pedig felemelő érzés. Nekünk ünnep, amikor ezt az előadást színpadra vihetjük” – mondta.

A 950 éves Tokaj köszöntése

Augusztus 12-én, a Tokaji Fesztiválkatlanban, az István a király című rockopera koncertváltozatának bemutatása előtt rövid ünnepség keretében adták át a 950 éves jubileumát ünneplő Tokaj születésnapi tortáját. Dr. Fintor Gábor intézményvezető köszöntötte a közönséget, majd színpadra szólította Posta Györgyöt, Tokaj város polgármesterét, a Tokaj Kishalász Cukrászda képviseletében a „Tokaj 950” torta megálmodóit és elkészítőit, Halász Tamás cégvezetőt és feleségét, Zsuzsát, Kovács Tamás szponzort, a Szabadics Zrt tulajdonos elnökét, Feke Pál színművészt, az előadás rendezőjét. Az asztali tűzijátékkal és „Tokaj 950” felirattal feldíszített torta színpadra érkezésekor megszólalt a rockopera egyik legismertebb dala. Ezt követően Posta György röviden méltatta a jubiláló várost. A cukrász házaspár bemutatta az alkalomhoz készített tortát. Ez a maga nemében is különleges és egyedi. Bodzás namelaka krém fogja közre a sárgamuskotályos szőlőzselé betétet, ami egy vaníliás, bodzás felverten helyezkedik el. A teteje karamell glaze-zel van leöntve, és fehércsokoládés ganache-csal díszítve. Rövid köszöntőjében Kovács Tamás az egyéni vállalkozások szükségességét és a szponzorálás fontosságát emelte ki. Ezután polgármester úr ünnepélyesen felvágta a tortát. Az első szeletet Feke Pál művész úr kapta. Megilletődve és meghatottan köszönte meg a kedves gesztust, majd hasonló hangnemben köszöntötte a 40 éves rockopera közönségét és a jubiláló várost. Külön megköszönte a kedves fogadtatást, a személye, a fellépő művészek és a produkció minden résztvevője iránt tanúsított „katlanos” vendégszeretetet. Ezután vette kezdetét a nagy sikerrel és lenyűgöző tűzijátékkal zárult koncert.

Fotók: Erdős József/Fesztiválkatlan