Ágyban vagy agyban dőlnek el a nemi szerepek? Ezt a provokatív kérdést is feltette Kepes András, a „Boldogan élünk, míg meg nem halunk?” c. tokaji – élmény, és érzelemdús – előadásában június 22-én, pénteken.

 

Kepes András író, újságíró, televíziós személyiség, akinek komoly tapasztalatai vannak a család témakörben, hisz harmadig házasságában él, van hat gyermeke, és unokái is.

A legkisebb gyermekem hét, a legnagyobb pedig negyvennégy éves, így fel tudtam mérni kapcsolatokban létrejövő változásokat” – mutatott rá előadásának, szavainak hitelességére Kepes Andás. „A kulturális minták és szokások, hagyományok határozzák meg a párkapcsolatokat. Lényeges, hogy mit örökölnek a különböző generációk. Bizonyos dolgokban negatív, és sok minden másban pozitív irányba történnek változások.” 

Mire gondol? – tette fel a Katlan-stáb az érdeklődő kérdést.

Amikor kisgyermek voltam és iskolába jártam, arra emlékszem, hogy csak egy vagy két társunknak váltak el a szülei, ami egy stempli (megbélyegzés) volt. Manapság ez a folyamat megváltozott. Az a gyermek, akinek a szülei nem váltak el, kirekesztettnek érzi magát. Ez egy szörnyű dolog annak ellenére, hogy a harmadik házasságomban élek. Talán furán hangzik, de vallásellenes vagyok abban az esetben, ha egy házasság megmenthető. Ha egy házasság rossz, akkor a gyermeknek az a jó, ha inkább elvállnak a szülei. Úgy tapasztalom, hogy az emberek nem fordítanak kellő energiát arra, hogy a problémákat megoldják. Már az első kisebb válság esetében gyakran feladják párkapcsolatukat az emberek. Nem tanultuk meg rendbe hozni a dolgokat. Ez párkapcsolatra, hétköznapi életre, társadalmi problémákra, az élet minden területére is vonatkozik, érvényes. A legnagyobb kihívás életünkben a problémáink megoldását jelenti”– hangsúlyozta, és összegezte Kepes András.

 

A lelkes „teátrumi-közönség” „vevő” volt az interaktív diskurzusra (négyszemközt kérdésekkel záporozták az előadót). Ráadásul Kepes András a kígyózó sorokban türelmesen váró „olvasóknak” dedikálta a könyveit is (nagyon szimpatikusan).

Az élménydús estét a szervezők egy férfias ajándékkal köszönték meg. Az egyedi készítésű bort, Cserépy Nóra projektmanager nyújtotta át a népszerű írónak.

 

Következő teátrumi előadónk Sebestyén Balázs lesz július 7-én, szombaton. A Fesztiválkatlanban a közéletről, a médiáról, a könyveiről, és a hobbijairól is kérdezzük, de a kedves Nézők is feltehetik majd kérdéseiket Balázsnak! A moderátor Tarczy Gyula, a Nyíregyházi Televízió főszerkesztője lesz a nagyon érdekesnek ígérkező eseménynek.

A legközelebbi Fesztiválkatlan program pedig június 29-én, pénteken a nagyszínpadon (!) Dumaszínház Four Stars Hadházi Lászlóval, Aranyosi Péterrel, Beliczai Balázzsal, és Szupkay Viktorral.

Eszenyi Enikő Kossuth- és Jászai Mari díjas színésznőnek, a Vígszínház igazgatójának önálló estje, „A gyönyörben NINCS középút” egy kivételes atmoszférájú színházi csemege június 30-án, szombaton a Paulay Ede Színházban látható.

 

Szeretettel várjuk Önöket rendezvényeinkre!

 

Dr. Fintor Gábor

ügyvezető igazgató