Rossini az idén 200 éve bemutatott, A sevillai borbély című operáját láthatta a Fesztiválkatlan közönsége augusztus 19-én, pénteken. Az előadás a MÜPA, a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Zempléni Fesztivál közös produkciójaként jött létre olyan kiváló énekesekkel, mint Megyesi Schwartz Lúcia, Kálmán Péter vagy éppen Szegedi Csaba.

Rossini, mint köztudott, imádta az olasz konyhát. Ennek apropóján szervezte meg a Zempléni Fesztivál az előadást megelőző Gourmetparty-t, ahol Bernáth József mesterszakács és Hollerung Gábor karmester voltak a házigazdák.
„Célunk az volt, hogy minél izgalmasabb, könnyebb, „érthető” olasz és spanyol ételeket szolgáljunk fel.” – mondta Bernáth József. Miket tudna kiemelni az ételek közül? „Az egyik kedvenc a kellemesen hűs, savas paradicsomleves. A másik pedig egy tonhal majonézzel készült pároltborjú. Ezekhez az ételekhez a kellemes, üde, testes borok nagyon jól passzoltak.” – ismertette.

A sevillai borbély Mozart Figaro házasságának előtörténetét meséli el. Pazar zenei innovációval, sok humorral, slágeráriákkal. A darab az olasz vígopera jellegzetes szereplőire és szituációira épít.
„Az opera egy fesztiválnak nélkülözhetetlen eleme.” – hangsúlyozta Hollerung Gábor, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar ügyvezető zeneigazgatója. „Hitünk szerint az egyik legnépszerűbb, legélvezetesebb és legszórakoztatóbb operák egyike ez.” – mondta a Liszt Ferenc-díjas érdemes művész, a Zempléni Fesztivál művészeti vezetője, aki szerint ez a műfaj is megtalálja magát a Fesztiválkatlanban.

A darabot Káel Csaba, a MŰPA vezérigazgatója rendezte, aki kiemelte, hogy egy 200 éve remekül „pörgő” operáról van szó, amit azok is ismernek, akik a műfaj iránt nem elkötelezettek. „Tele van fantasztikus zenékkel, és karakterekkel. Nagyon örülök, hogy a nézők nemcsak a MŰPA-ban, hanem ezen a csodálatos szabadtéri színpadon is megtekinthetik az előadást.” – fejezte ki örömét.

Az előadás egyik címszereplője Megyesi Schwartz Lúcia színművész, aki megtisztelőnek tartja a felkérést, és mint elmondta, a Zempléni Fesztiválon több mint tíz éve rendszeres részt vesz fellépőként. Szegedi Csaba színművészt személyes érzelmek is kötik a darabhoz. „2008-ban szereztem meg a diplomámat, és 2009-ben ezzel a darabbal debütáltam az Operaházban. Akárhányszor éneklem, mindig hatalmas megtiszteletetés, és komoly felelősség is Figarot játszani. Ráadásul kuriózum ezen a szabadtéri színpadon játszani.”

Fintor Gábor
létesítményvezető