Bacsó András a Tokaj Oremus borásza kapta 2015-ben a Borászok Borásza elismerést.

Az utolsó öt jelöltből három Tokaj-hegyaljai szakember volt.

Bacsó András az elismerés átvételekor azt mondta, hogy a szíve elfogadja de a lelke csak egyötöd részben és oda szólította maga mellé a másik négy jelöltet is, akik a színpadon gratuláltak neki.

– A bor átszövi mindanyiunk életét, a születéstől egészen a végéig – hangsulyozta a szakember. Szerinte Magyarországon különleges adottságnak a kezelői a borászok, ez igaz a klímára, a talajra és a kultúrára is, ami meghatározza az életüket. Azt mondta számára az volt a legagyszerűbb, hogy hitt a magyar borászat újraálmodásában és újralakotásában, amely az elmúlt évszázadokban nagyá tette és európai rangra emelte a magyar bort, ezen keresztül pedig annak legkitünőbb képviselőjét, a Tokajit.

– Bárhová megyek a világban egyvalami Magyarországról biztosan eszükbe jut innen: a Tokaji. Ha kimondjuk azt a szót hogy nemes édes bor, akkor az emberek Tokajra gondolnak. A világ legritkább édes nemes borának vagyo a szolgája, hiszen az én életemben az adatott meg, hogy egy birtokon dolgozom, azt képviselem és ott próbálok egy birtokfilozófiát megvalósítani – mondta Bacsó András.

A Borászok Borásza cím idei kitüntettje kiemelte, életében akkor volt a legboldogabb, ha egy pohár bort valaki megkóstolt és az mosolyt, vidámságot hozott az arcára.

A Borászok Borásza díjat 2007-ben alapította Rókusfalvy Pál a Kárpát-medence borászai számára.

A Borászok Barátja különdíjat is átadták, a 2012-ben indított elismerést olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. Ezt idén Gál Helga, Magyarország bornagykövete, a Külgazdasági és Külügyminisztérium bor és gasztronómiai tanácsosa kapta.

Forrás: tokaj.hu