„Befogad és kitaszít a Világ” címmel mutatta be kétszemélyes zenés előadását Mácsai Pál és Huzella Péter. Az évtizedes múltra visszatekintő Villon -esten József Attila, Szabó Lőrinc, Illyés Gyula, Mészöly Dezső és Vas István szövegein és fordításain túl Faludy közismert átirataiból is elhangzott jónéhány augusztus 25-én, szerdán.

Villon az a költő, akit a XX. században a legtöbbször és legtöbben fordítottak magyar nyelvre az irodalom legjelesebb képviselői. Talán ez a fő oka annak, hogy Mácsai Pál és Huzella Péter annak idején belefogott ennek az estnek a létrehozásába, hiszen így a legnevesebb hazai írók és költők munkáival dolgozhattak.

– Amikor Faludy György elkészítette saját átiratait, amit ő maga sem gondolt fordításnak, akkor a hivatalos irodalmi kánon felháborodott és kedvet is kapott ezen késő középkori, kora reneszánsz francia szerző munkásságához, hogy inkább ők is lefordították Villon műveit. Ennek pedig mi, az utókor köszönhetünk sokat, hiszen Faludyn túl Mészöly Dezső, Vas István, Szabó Lőrinc teljes életmű fordítása rendelkezésre áll, ezen felül pedig József Attila, Illyés Gyula és Orbán Ottó is fordított, utóbbi kifejezetten a mi estünk számára – részletezte Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari díjas színész, aki az előadásban nem csak szaval, hanem gitárral a kezében énekeli is a verseket.

Huzella Péter a régi Kaláka együttes Villon-lemezén már az 1980-s évek elején is foglalkozott Villon szerzeményeivel, sőt egy albumot is megjelentettek akkor megzenésített versekből. Részben ezeket, vagy ezek átiratait, részben pedig újakat írt az előadáshoz az énekes-gitáros -zeneszerző.

– A Magyar Rádió csinált Villon és Jeszenyin verseiből egy-egy egész estés műsort, ennek apropóján nagyon sokat írtunk, persze nem mindegyik került be a válogatásba. Itt kerültünk közel a szerzőhöz és dalokhoz, aztán mire a lemezfelvételig eljutottunk tovább csiszoltuk a dalokat. Akkoriban persze Faludy György átköltéseivel nem dolgozhattunk, de a többi fantasztikus műfordító verseit örömmel használtuk – mondta el a Katlan Stábnak Huzella Péter, aki azt is elárulta, hogy húsz évvel ezelőtt kezdték el Mácsai Pállal közösen játszani a most bemutatott estjüket, ami nagy sikert aratott Tokajban is.

(ej)