Neil Labute (2005-ben írt) Valami csajok című komédiáját láthatta a közönségünk a Paulay Ede Színházban,  július 17-én, szerdán. A Rózsavölgyi Szalon előadásának különlegességét az jelentette, hogy a darab négy különböző női karakterét ugyanaz a színésznő, Pokorny Lia játszotta, a férfi szereplőt Őze Áron alakította. Mindketten bravúrosan!

„Neil Labute 2005-ben írt Valami csajok című komédiáját még abban az évben bemutatták Londonban, 2013-ban pedig film készült belőle. Magyar nyelven játszották Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Temesváron. Magyarországon a Rózsavölgyi Szalonban láthatták a nézők először” – írják az ismertetőben.

„A történet lényege, hogy egy középkorú férfi nősülni készül – s elhatározza, végigjárja az élete nagy szerelmeit – valamennyiükkel hasonló szállodai szobában találkozik, más-más városokban (az első szerelem, a második az érzéki, a harmadik a különleges, a negyedik az igazi) – de nem lel megnyugvást, a nők sokkal többet értek-érnek nála – egy elrontott, gyáva élettel kell szembenéznie a végén…” – olvasható az előzetesben. 

A tokaji előadást sok nevetés, és vastaps kísérte. A színészek – akik telt ház előtt játszottak a Paulay Ede Színházban- pedig boldogan nyilatkoztak a Katlan-stábnak.

Őze Áron: A színészetet és a rendezést is nagyon szeretem

 „Négy szerepet megformálni egy azon darabban, jutalomjátéknak nevezhető. Lia fantasztikusan alakítja a karaktereket” – mondta Őze Áron Jászai Mari-díjas színész. „A férfi karakter szerepe annyiban nehéz, hogy a négy korábbi szerelméhez másképpen kell viszonyulnia, minden alakítás más reakciót vált ki. Nagyon erős összhangnak kell lennie ahhoz, hogy jól működjön a darab, és a közönség is jól szórakozzon rajta– magyarázta a Bartók Színház igazgatója, akitől arról is érdeklődtünk, hogy menniyben más rendezőként dolgozni.

Teljesen ketté tudom választani, ugyanakkor mind a kettőt nagyon szeretem. Ha a színpadon vagyok egy szerepben, akkor színész vagyok (csökkentett felelőséggel). Ha rendezek, és kint ülök a nézőtéren, akkor nem vagyok színész. Azt gondolom, hogy én színészi szempontból rendezek. Minden a rendező kezében összpontosul (nagy felelőséggel) egy darab kapcsán, biztonságot kell tudni teremteni ahhoz, hogy jól sikerüljön az adott előadás” – tette hozzá Őze Áron.

Milyen kihívást jelent négy különböző szerepet eljátszani? – tettük fel a kérdést Pokorny Lia színésznőnek.

Pokorny Lia: A színház az otthonom, a filmezés a nyaralásom    

Ez inkább a próbák során jelentett – izgalmas – kihívást. Ekkor kerestem az emberi szerepeket, és próbáltam megtalálni a bennük rejlő sorsokat. Ráadásul azért is volt izgalmas a próbafolyamat, mert úgy éreztem, hogy egymás riválisait játszom” – avatott be az ország ismert, és kedvelt művésze.

Melyik karakter áll önhöz a legközelebb?

Igazából egyik sem, de ha választanom kéne, akkor a negyedik” – mondta. „A legtávolabb a „leghidegebb” (a harmadik) nő áll tőlem, viszont úgy gondolom, hogy akkor tudunk eljátszani egy szerepet, ha az mélyen valahol bennünk is megvan. Az első karakter nagyon nem én vagyok, de őt szeretem a legjobban, annyira esendő figura, hogy számomra megrendítő” – árulta el, majd a színházról, és a filmezésről is megosztotta röviden a véleményét.

Nagyon más a kettő. A színház az otthonom (a biztonságával), a filmezés pedig olyan, mint a nyaralásom” – zárta mosolygósan Pokorny Lia.

A kiváló színészi alakításokat ajándékkal köszöntük meg a művészeknek, illetve a Rózsavölgyi Szalonnak.

Dr. Fintor Gábor ügyvezető 

fotók: Erdős József