Cirkusz a javából! Két napra varázslatos cirkuszi világgá változik a Fesztiválkatlan: cirkuszművészeti workshop, gyermek- és ifjúsági programok várják a látogatókat, akik részt vehetnek szakmai beszélgetésen, közönségtalálkozón is, és megismerkedhetnek a cirkuszművészet történetével.

Július 2-án este megnyílik a csodák birodalma, a cirkuszi előadás egy másik dimenzióba repíti el a nézőt, ahol nincs lehetetlen, nincs gravitáció, nincsenek határok. Átértékelődnek a szavak: bizalom, kitartás, elszántság, csapatmunka.
Magyar és orosz művészek közös munkájából megvalósul a csoda, amelyet a Fesztiválkatlan közönsége először élhet át Tokajban: könnyed szárnyalás gurtnin és tissue-n a levegőben, illúzió és varázslat a pillanatok alatt átváltott csodás öltözetek, a titkokat rejtő bűvészdoboz kíséretében, lenyűgöző mozdulatok egy zongorán, kéz és láb virtuóz játéka a tárgyakkal, izmok és gravitáció küzdelme egyetlen rúdon, kis- és nagykutyák elbűvölő ügyességi bemutatója, s a veszedelmes magasság fölött aratott győzelem – három ember és egy drótkötél minden elképzelést felülmúló, a fizika törvényeit meghazudtoló összjátéka.

Látogasson el Ön is július 1-jén és 2-án a Fesztiválkatlanban megrendezésre kerülő Cirkuszmisszió Fesztiválra, és élje át azt a varázslatot, amelyet csak a cirkuszművészet nyújthat számunkra!

Az eseményről ízelítőül külön albumot állítottunk össze:

Kép album

Játékidő: kb. 2,5 óra egy szünettel

Az előadás fellépői:

Syul’gina Maria és Pisarev Evgeny
Duplagurtni-szám

Syul’gina Maria sokoldalú cirkuszművészként két teljesen különböző mutatványt is bemutat a színpadon professzionális kivitelezésben. Párjával, Pisarev Evgeny-jel lélegzetelállító duplagurtni-számot adnak elő, amely a határtalan, légies szerelem földöntúli varázslatát kelti életre a levegőben. Dacolva a gravitációval szárnyalnak a magasban, hogy végül egységben fonódhassanak össze az élet tengerén.

Syul’gina Maria és Pisarev Evgeny
Quick Change
Syul’gina Mariát és Pisarev Evgeny-t nem csak légies produkcióban láthatjuk, hanem a földi lét ellenpólusát is bemutatják. A materialista világ, s a folyton rohanó fogyasztói társadalom jelenik meg gyorsöltöző számukban, ahol azt a neve is sugallja, hihetetlen tempóban váltogatja, s dobja el Maria a már nem kellő ruhadarabjait. Több mint tízszer vált szettet egyetlen szempillantás alatt. Virtuóz, lebilincselő produkció, ami bizonyossággal kijelenthető, hogy nem csak a hölgyek tetszését fogja elnyerni.

Polupoltinnykh Anastasiia és Antonyuk Vladimir
Grand Piano
handstandszám

Polupoltinnykh Anastasiia és Antonyuk Vladimir amióta az életben is egy párt alkotnak, készítettek egy igazán különleges, közös műsorszámot. Egy hatalmas zongorán csendülnek fel a csodálatos melódiák, miközben Anastasiia a test húrjait zengeti. Rendkívüli egyensúlymutatványokat láthatunk tőle, mindezt a hangszer tetején. Produkciójuk már több mint egy éve mutatja be, milyen az artistalét a szerelem hullámhosszán.

Antonyuk Vladimir, Braichenko Serhii és Koch-Kukes Maria
Illuzionista produkció

Sok jó ember kis helyen is elfér – szól a közmondás. Viszont ha mágiáról van szó, ez hatványozottan igaz. Lehetséges-e, hogy egyetlen fős helyen hat-nyolc művész is legyen egyidejűleg? Vajon le lehet-e győzni a fizika törvényeit? Hogyan lehet kíméletlenül szétfűrészelni egy nőt pillanatok alatt, s utána hogyan szállhat ki épségben a gyilkos dobozból? Antonyuk Vladimir, Braichenko Serhii és Koch-Kukes Maria látványos, színes, illuzionista revüszámában minden lehetséges. Még a lehetetlen is.

Demjén Natália
Tissue szám

A színésznőként végzett művész csak egy szimpla sportolási lehetőséget keresett szabadidős tevékenységnek. Álmaiban sem gondolta volna, hogy két év múlva már a 16. Varsói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon fog aranyérmet nyerni kimagasló artistateljesítményéért. Különböző művészeti ágak színes egyvelegét testesíti meg produkciója, hiszen 11 méter magasban egy tissue-n végzi lélegzetelállító mutatványait, s mindemellett énekel, s hegedűvel színesíti produkcióját.

Teibler csoport
ugródeszkaszám

Napjainkban már kifejezetten ritka látványosságnak számít a világ cirkuszaiban egy-egy ugródeszka-produkció. A kilencfős csapat Teibler Tamás vezetésével célul tűzte ki, hogy felelevenítse ezt az egyik legklasszikusabb magyar artista-mutatványt, a zsáner egyedüli képviselőjévé válva a magyar cirkuszművészetben. A nagy létszámú csoport több embernyi magasságban végrehajtott, látványos ugrásokkal és szaltókkal hódít földön és levegőben.

Kristóf Krisztián
zsonglőr

A méltán híres magyar művész többgenerációs artistadinasztia leszármazottja. Kisgyermekként szüleitől leshette el a szakma csínját-bínját. A Magyar Táncművészeti Főiskolán tanult, majd a gyökerekhez visszatérve felelevenítette a Gentleman zsonglőrködés 100 éves hagyományát. Vérbeli úriemberként cilinderrel, szivardobozokkal dolgozik, sőt legnagyobb szenzációként egyetlen szivaron egyensúlyoz négy széket és egy asztalt egyszerre. Műsorszámának egyik különlegessége, hogy égő szivardobozt is használ a mutatványában. 1987 óta díjazzák produkcióit, még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. Mindezek mellett 14 éven át a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál főrendezője is volt.

Kronzhko Roman
Kínai rúd

Régi nagy tudósok, űrutazók évszázadok óta kutatták, hogyan is lehetne a gravitációt legyőzni. Kronzhko Roman előadása alatt szentül hisszük, hogy ez lehetségessé válik. Testének közel 250 izmát koordinálja egyszerre, miközben egyetlen kínai rúdba kapaszkodva egész fizikuma a levegőt pásztázza. Számtalan fájdalmas próbálkozás, verejtékes munka és gyakorlás után az Ukrán Got Talent döntőseként megszerezte a megérdemelt hírnevet, s azóta világszerte csodálják produkcióját.

Lilia Maximenko
Kutyaszám

A kutya barátsága ősidőktől kíséri az embert. Először a vadászatot segítette az eb, később családtaggá vált, s az ember védelmét biztosította. Ember és kutya kapcsolatának egyik fontos szerepe a játék és a közös tanulás – ezt fejlesztették professzionális szinte Lilia Maximenko és kutyusai, akik számos trükkön keresztül bizonyítják, hogy az önzetlen szeretet és a kemény munka csodákra képes: a kutyák karikán ugranak át, gazdijukkal ugróköteleznek, s a produkció csúcspontjaként hátra szaltót mutatnak be a színpadon.

Goncharova Levgeniia
lábzsonglőr

Az esős időjárás igazán népszerűtlen. Az esernyők használata csak nyűg. Viszont ha mindezt egy különleges produkcióban láthatjuk, kifejezetten élvezetes lehet e kombináció. Goncharova Levgeniia egy forgó asztalon egyensúlyozik, miközben két esernyővel is zsonglőrködik a talpával.

Tánckar
Az előadást további színesíti az egyes produkciók közt fel-feltűnő tánckar. Minden tag 10-15 éve gyakorolja a szakmát, így hatalmas rutinnal, látványos formációkkal kötik össze az alaptörténetet. Vasylchenko Lelizaveta vezetésével több mini-performance-t láthatnak az előadásban.

 

A Cirkuszmisszió, a cirkuszművészet ismeretterjesztő és népszerűsítő kampánya, 2012-ben született meg azzal a céllal, hogy minden generációval megszerettesse a cirkuszt és felhívja a figyelmet annak sokszínűségére; hogy a közönség még jobban megismerje a cirkuszművészetet, valamint bepillanthasson annak titokzatos, zárt világába, ahol a sikert kemény munka és rengeteg gyakorlás előzi meg. Különösen fontos ez akkor, amikor egy művészeti ág megújul. A Fővárosi Nagycirkusz 2015 nyarán nagy feladatba kezdett: szakemberei egy új cirkusz felépítése kapcsán elemzésbe fogtak, beszélgetést, társadalmi vitát kezdeményeztek arról, mit is jelent számunkra a cirkusz szó, mit gondolnak a művészek, az értelmiségiek, a színházszeretők és az egyszerűen csak szórakozni vágyók a cirkuszról, mint előadó-művészeti ágról.