Csernus doki 2016 után visszatért a Katlanba. “Papucs legyek vagy szabad ember? Párkapcsolati konfliktusaink a Nő, és a Férfi szemszögéből is.” címmel tartott interaktív előadást – a tőle megszokott szókimondó stílusban – június 26-án, szerdán.

„A papucs szó hallatán elsősorban az urakra gondolunk. Ugyanakkor ez lehet fordítva is” – kezdte nyilatkozatát a Katlan-stábnak dr. Csernus Imre pszichiáter. „Gyakran állítja valaki azt magáról, hogy erős jellem, azonban egy éles szituációban meghunyászkodik. Ennek olyan negatív párkapcsolati hozadéka lesz, amit az illető nem akar meglátni, észrevenni. Hogyan lehet ezen változtatni? A megoldási javaslat a mondanivalója a tokaji előadásomnak. Mindig teszek ajánlatokat, de ezek megfogadása nem rajtam múlik, kvázi változtatni, csak saját magunk tudunk” – fejtette ki, majd hozzátette, hogy az önbecsapásról, annak következményei is a fókuszba kerültek. „Nem utolsó sorban pedig a gyermekek is középpontban voltak azáltal, hogyan veszik át a mintákat a szüleiktől” – tette hozzá a pár hete legújabb könyvével (Egy életed van!) büszkélkedő író.

Csernus doki életrajzi könyvében (A harcos) azt írja, hogy a magyar emberek legnagyobb mentális problémája az önbizalomhiány.

„És a pesszimista, negatív hozzáállás, attitűd az élethez!” – hangsúlyozta. „Úgy gondolom, ha a magyar embert éri egy váratlan megmérettetés megijed, és kétségbe esik. Egy máshol szocializált ember ezzel szemben úgy fogja fel, hogy legközelebb majd sikerül, és megy tovább. Az adott traumát nem úgy éli meg, hogy itt a világ vége” – elemezte.

Hogyan jellemezné saját magát röviden? – tettük fel a kérdést dr. Csernus Imrének.  

„Egy nagyon kíváncsi ember vagyok, aki soha nem adja fel. Ha van egy megoldhatatlannak tűnő sztori, akkor meg fogom próbálni másik irányból megközelíteni, és megoldani azt. Folyamatosan fejlesztem a tulajdonságaim felismerését, és az érzéseim kimondását.”     

Dr. Fintor Gábor

ügyvezető