Prof. Dr. Bagdy Emőke „Férfi sors, női sors, a párkapcsolati harmónia elősegítése” címmel tartott lebilincselő, tudományos, ráadásul humorban is gazdag előadást a jubileumi évad utolsó teátrumi eseményeként – augusztus 30-án, pénteken.  

Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, szupervízor, a pszichológiatudomány kandidátusa, munkásságát számos díjjal jutalmazták, nagyon sok népszerű, közérthető, szakmailag is elfogadott könyvet írt, és több mint ezer publikációja jelent már meg.

Tokaji előadásában a nő és férfi egymáshoz viszonyuló kapcsolatát tárta fel, megvizsgálva alapvető biológiai és kulturális jellegzetességeiket, különbségeiket.

Ez egy örökzöld téma, hisz társas lények vagyunk, a férfi és a nő az élet értelmének a megadója” – kezdte nyilatkozatát a Katlan-stábnak Prof. dr. Bagdy Emőke. „A boldogság fészke egyértelműen a párkapcsolat. De a család és a párkapcsolat nem ugyanaz, ugyanakkor ahhoz, hogy család legyen, szükséges hozzá egy teherbíró párkapcsolat.  Egy gyermek születésétől pedig feladatot, értelmet, és örömet nyer az életünk” – hangsúlyozta.

A nő azt akarja, hogy a férfi gondoskodjon róla, hallgassa őt meg, mondja neki, hogy mennyire szereti. A férfi pedig arra vágyik, hogy a nő bízzon benne, fogadja őt el olyannak, amilyen és értékelje. A legjobb az a párkapcsolat, ahol a nő nem féltékeny, megbízik a férfiban” – állítja Professzor Asszony.

Manapság azonban mindkét nemnek meg kell küzdenie egy paradoxonnal, ami a félre értelmezett emancipációból ered, sokan ugyanis összekeverik az egyenjogúságot az egyenrangúsággal és mindenkit a férfi értékek alapján mérnek. A helyzet miatt a férfiak és nők egyaránt frusztráltak és a mentális problémák széles tárháza sújtja mindkét felet, holott csak el kellene fogadniuk a nyilvánvalót: „Állítom, hogy a férfi a teremtés koronája! Lehet és legyen is a teremtés koronája – feltéve, ha mi nők koronázzuk meg. Csak akkor lehet a férfi a teremtés koronája, ha élete párját ő is királynővé koronázza, tehát meg kell hagyni mindkét nemet a saját szerepében tündökölni, hogy kiegészítve egymást együtt lehessenek tökéletesek” – mutatott rá.

fotók: Erdős József/Fesztiválkatlan

Professzor Asszony prezentációja után türelmesen, jókedvűen, mosolygósan dedikált, ráadásul külön, személyre szabottan konzultált a Tokajba ellátogató nagyszámú érdeklődők felmerülő kérdéseivel kapcsolatban. Sőt, elektronikus elérhetőségét is megadta személyes konzultáció céljából. Lebilincselő, tudományos, humorban gazdag előadását virágcsokorral köszöntük meg Prof. dr. Bagdy Emőkének.

Dr. Fintor Gábor ügyvezető igazgató