Kívül-belül 2015-ben újult meg a Tokaji Múzeum épülete, állandó kiállításainak teljes körű átalakítása pedig a napokban fejeződött be. Nemcsak tematika és tartalom módosult, hanem épített udvara és pincéje is hagyománytisztelő ám modern, informáló, mégis szórakoztató irányba, javára változott! S a Tokaji világörökségi borvidéket immár új helyen, egy négy szintes grandiózus épület tárlatán keresztül mutatják be az érdeklődőknek ̶̶ az impozáns kulturális negyed befejező ütemeként felújított valamikori serházban, a Világörökségi Bormúzeumban. Hogy a Fesztiválkatlan remek programján túl miért érdemes ellátogatni Tokajba, mit kínálnak az ide érkezőknek Tokaj város múzeumai?

Barátságos környezetet, családi kikapcsolódást és egész évben programokat! A Tokaji Múzeum az elegáns nagypolgári stílus és a hagyományos népi értékek tárháza. Találkozási pont és aktív közösségformáló intézmény. Tokaj „kincsestáraként” a vidék flóráját és faunáját, a tokaji vár történetét és nívós régészeti emlékeit, Béres Béla tokaji esperes-plébános Európában egyedülálló, felbecsülhetetlen egyháztörténeti gyűjteményét helyezi tárló alá. Mindezt az országban valóban páratlan gazdagságú néprajzi látványtár és a hajdan építtető-tulajdonos borkereskedő család életét bemutató enteriőr szobák színesítik! A kellemes múzeumkert nyáresti koncertek, főzések helyszíne, az épület alatti Pincemúzeum pedig augusztus 5-én nyílik meg: a bortrezorjában kiállított minőségi Tokaji borok joggal kölcsönöznek egyedi hangulatot a jövőbeli borvacsoráknak is.

Egyedülálló attrakció Európában a Világörökségi Bormúzeum: Tokaj-Hegyalja és további kilenc világörökségi borvidék 21. századi technikával felszerelt, szerethető múzeuma. Varázslatos élménytér az egész családnak, ahol „mesél a szőlő”, illattéka, fűszertár és borpatika is felfedezésre vár! Az emelten veterán autó és bicikli, illetve hőlégballon segíti a vidék értékeinek feltérképezését, míg konferencia- és szekciótermei ideális színterei programoknak, rendezvényeknek és időszaki tárlatoknak: augusztus 20-án nyílik a történelmi Magyarország viseleteit bemutató egyedülálló kiállítás! Különlegessége, hogy a megnyitó napján viseletismertetést és viseletfelvétel-bemutatót is láthatnak az érdeklődők.

A Fesztiválkatlan remek programján kívül tehát rengeteg más okból is érdemes hát felkeresni Tokaj városát!

Forrás: tokaj-turizmus.hu