Fesztiválkatlan: ahol a minőség, a kultúra és a gasztronómia találkozik!

-Interjú dr. Fintor Gábor ügyvezető igazgatóval

Dr. Fintor Gábor ügyvezető igazgató a HAVASI koncerten

A Tokaj Fesztiválkatlan nagyszínpad egyik legnagyobb „durranásának” a világsztár walesi rockénekesnő, Bonnie Tyler koncertjét nevezhetjük. Ugyanakkor a Lord of the Dance produkciója is igen nagy érdeklődésre tartott számot. Ezek mellett a hazai szupersztárok – Havasi Balázs, Rúzsa Magdi – telt házas koncertjei is hozzájárultak a Katlan egyre nagyobb népszerűségéhez. Az egyedi atmoszférájú helyen népszerű színházi előadásokat (Csárdáskirálynő, Anconai szerelmesek) is láthattak az érdeklődők.

Ötödik teljes évad, vagyis jubileumi évad… Szimpla nézőként úgy tűnik, ez volt az eddigi legerősebb szezonja a Katlannak!

Úgy fogalmaznék, hogy a leglátogatottabb, ezáltal a legnépszerűbb szezon volt a jubileumi ötödik (teljes) évadunk. Érzésem szerint nem túlzás, ha azt mondom, katarzisszerű élményeket éltek át nézőink. Mindez egy jól szervezett munka eredményének köszönhető. Évekkel ezelőtt tudatosan, gondosan felépített stratégiával, komoly célokkal és motivációval kezdtük el a munkát, hittünk abban, hogy Kelet-Magyarország legnagyobb szabadtéri színháza nemcsak a nagyságával tűnik majd ki, hanem azokkal a minőségi programokkal is, amiket szervezünk ezen a csodálatos, különös, romantikus hangulatú helyen. Ez a „gyümölcs” mára már beérett, hisz idén szinte minden nagyszínpadi produkciónk telt házas volt.    

Hogyan mutatkozik ez konkrétabban a nézőszámban?

2500 néző befogadására alkalmas a szabadtéri színház. Azonban a Lord of the Dance produkció, a Bonnie Tyler és a Rúzsa Magdi koncert esetében is pótszékeztünk a nagy érdeklődésre való tekintettel. Ráadásul a másik két játszóhelyen is igen nagy sikerrel futottak rendezvényeink. Kiemelném a Paulay Ede Színházban bemutatott „Az Illúzió Mesterei” dupla előadást, a Francia rúdugrás c. darabot vagy a L’art pour l’art műsorát. A teátrumi programok közül pedig prof. dr. Bagdy Emőke és Csernus doki előadását, valamint Szulák Andrea önálló zenés estjét.     

Még mindig turisztikai attrakció a Fesztiválkatlan? Korábban jellemző volt, hogy csak emiatt látogattak ide.

Ez a megállapítás szerintem inkább magára Tokajra igaz.  A Fesztiválkatlan vonatkozásában nem. Kutatóként társaimmal rendszeresen végzünk kérdőíves felméréseket. Kijelenthetjük, nézőink több mint 80%-a kizárólag az előadás megtekintése végett járt a Fesztiválkatlanban. Ugyanakkor nagy részük, ha már itt járt, akkor Tokajban igénybe vett valamilyen szolgáltatást, ami elsősorban az éttermeket és szállásadókat érinti rendkívül pozitívan. Vagyis a Fesztiválkatlan programjai hozzájárulnak a turizmus, a helyi gazdasági szereplők, vállalkozások erősítéséhez is. Ráadásul a Fesztiválkatlan vacsorahajóval, a Katlan kávézóval és Vinotékával, az ott található finom, minőségi tokaji borokkal a gasztronómia tradícióit is ápoljuk Tokaj-Hegyalján.   

Az idén volt a legtöbb „világprodukció”! Hogy látja, érdemes ezeket az előadásokat Tokajba hozni? Eddig a közönség jórészt csak a fővárosban láthatott ilyen minőségű előadásokat. Melyek voltak a legjobbak?

Az Alexandrov együttes – az orosz hadsereg hivatalos ének- és táncegyüttese – és a világsztár walesi rockénekesnő, Bonnie Tyler is csak nálunk volt látható 2019-ben. Ezek mellett a világ legnépszerűbb tánc-show-jának, a Michael Flatley által koreografált Lord of the Dance új előadásának is tapsolhattunk. Havasi Balázs világhírű zongoraművész előadásában olyan tételek is elhangzottak, amelyek Budapesten, az Aréna-show műsorokban nem, vagy csak 2-3 év múlva kerülnek majd bemutatásra, Magyarországon ő sem koncertezik Budapesten kívül máshol, csak Tokajban, mert világszínvonalúnak tartja a helyszínt. „Nagyon komoly a helyszín, VAU!” – így Rúzsa Magdi első (mosolygós) reakciója a Katlanról. A koncert végén pedig: „Rendkívül örülök, hogy itt játszhattunk a zenekarommal” – tette hozzá a többszörös arany és platina lemezes hazai sztár, akit már többször „igényelt” a Katlan közönsége az elmúlt években. A romantikus hangulatú helyszín és a csodálatos hangú énekes találkozása most végre létrejött, az eső sem jelentett akadályt se neki, se rajongóinak, frenetikus koncertet nyomott.

Azt gondolom, hogy összességében megháláljuk a bizalmat, igyekszünk megszolgálni a januárban, Tokaj város napján, a magyar kultúra napján kapott „Tokaj Város Kultúrájáért” elismerést. Tokaj-Hegyalja legnépszerűbb programsorozata mára a Fesztiválkatlan műsorkínálata.  

interjú és fotó: Erdős József újságíró