„Családi örökségeink” címmel tartott – érdekfeszítő, szakmailag megalapozott és kutatásokkal alátámasztott, de könnyed stílusú – előadást Orvos-Tóth Noémi a Teátrumban augusztus 28-án, pénteken. A klinikai szakpszichológusnak fél év után (a vírus miatt) a tokaji volt az első előadása.   

Az írónő – az előadása előtt – készségesen nyilatkozott a Katlan-stábnak.

Azt írja a könyvében, hogy minél több történetet ismer egy gyermek a családjáról, annál védettebb lesz élete nehéz időszakaiban.

„A transzgenerációs elméletben hiszek. Számtalan kutatás igazolta, ha egy kisgyermek tisztában van a szüleinek, nagyszüleinek az élettörténetével, akkor ez egy védőhálót képez köré. Ezzel a tudással pedig hatékonyabban küzd meg a nehézségeivel élete során. Ezért bíztatok mindenkit arra, hogy a családok beszélgessenek egymással a múltjukról.

Azt gondolom, hogy a sorsunk bizonyos elemei már akkor létrejönnek, mielőtt a világra jönnénk.”

Ezt kifejtené?

„A felmenőink élettapasztalatai sejtszintű változást hoznak létre bennük, amit aztán a génkészületükön keresztül átadnak nekünk, így formálják a sorsunkat. Több évtizedes vizsgálatok igazolják, hogy nemzedékről nemzedékre adjuk át a szeretet képességét, vagy annak a hiányát. Például háborús eseményeket megélt emberek leszármazottjaiban kimutatták, hogy sokkal nagyobb eséllyel szenvednek depressziós tünetektől, mint azok, akik szerencsésebb körülmények között éltek.”

Lehet változást elérni?

„A szakmám, a küldetésem, hogy segítsek az embereken. Természetesen tudunk változtatni, megoldást találni. Ugyanakkor a legfontosabb mindenekelőtt, hogy elhelyezzük magunkat egy családi egység, egy családi rendszer részeként. A családból nagyon sok mindent hozunk, így nem szabad csak a saját életünkre összpontosítani. Első tehát a tudás (a családunkról), aztán jön a változtatás kérdése (egyéni szempontból). Ez egy hosszú folyamat.”

Kinek ajánlja a könyvét?

„A célom az volt, hogy mindenki képes legyen befogadni, és hasznosítani az abban leírtakat. Mindenkinek ajánlom, aki családot tervez, aki párkapcsolatban van, aki keresi a párkapcsolatot. Egy nagyon jó segédeszköz, hogy eligazodjunk életünk nehéz vagy kívánatos pontjain.”

Virágcsokorral, és egy finom tokajival kedveskedtünk értékes előadását követően Orvos-Tóth Noéminek, aki örömmel dedikálta könyvét az érdeklődő közönségnek.

Dr. Fintor Gábor

igazgató