A Tokaji Múzeum bejárata mellett egy másik ajtó is található. Ez egy különálló helyiségbe vezet, amely pár napja már a Tokaj Reneszánsz – Tokaji Nagy Borok Egyesülete első tokaji borbárjának ad helyet.

 
Az első borbár

– Ez az első ilyen jellegű szak­üzlet, amelyet a Tokaj Reneszánsz Egyesület üzemeltet, de nagyon remélem, nem az utolsó – mondta a megnyitón Posta György, Tokaj polgármestere. – Reményeim szerint a közeljövőben már az egyesület fogja üzemeltetni a Világörökségi bormúzeum vinotékáját, de azt is nagyon fontosnak tartanám, minél több ilyen jellegű szaküzlet nyíljon Tokajban, hogy az idelátogatók minél több minőségi borral tudjanak megismerkedni.

– Ha fontosnak tartjuk, hogy Tokajnak küldetése van, akkor tennünk is kell érte – mondta Kalocsai László, a Tokaj Reneszánsz – Tokaji Nagy Borok Egyesülete elnöke.
– Márpedig fontosnak tartjuk, hiszen az egyesületünk is azért jött létre két évtizeddel ezelőtt, hogy a Tokaji borvidék szekerét a minőségi borkészítés irányába fordítsuk.
Ha a turisták Tokajba utaznak, akkor ezt úgy teszik, hogy a tokaji borok fővárosába érkeznek, és ilyenkor egyáltalán nem mindegy, milyen benyomással távoznak tőlünk. Ha felfedezőútjuk során valódi tokaji minőségű borokkal kínáljuk őket, akkor vélhetően kedvező lesz a rólunk kialakított összkép. Tokaj elindult egy olyan úton, amelyet csak támogatni tudunk. A magunk eszközeivel teljes mértékben támogatjuk a várost abban, hogy a közeljövőben elnyerje az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Négyből hármat

Kalocsai László elmondta, négyféle bort kínálnak az üzletben: alap birtokbort, dűlőszelektált bort, késői szüretelésű szamorodnit, valamint aszút. Jelenleg 20 borászati cég tagja az egyesületnek, mindegyiket arra kérték, ebből a négyféle borból hármat tegyenek fel a borbár kínálatára. A borok helyben megkóstolhatóak és palackozva is megvásárolhatóak. A Tokaji Borbár a közepes árfekvést célozta meg, a palackozott borok ára 3000 és 20 000 forint között található. A legnagyobb kínálat a 6–9000 forintos árfekvésben található.

Az egyesület céljai: védelem és képviselet

A Tokaj Reneszánsz – Tokaji Nagy Borok Egyesülete célzottan a kiváló és garantált minőségű Tokaji Nagy Bor védelméért és képviseletéért jött létre. Céljait a tokaji hagyományok tiszteletben tartásával, valamint az elsőrangú borok előállítására képes Tokaji borvidék adottságainak ápolásával és megőrzésével kívánja elérni.

Az egyesület tevékenységei: kiállítások, szalonok, borkóstolók, újságíró látogatások szervezése, azokon való részvétel, borokról, illetve a tokaji vidékről készült művek, illetve kereskedelmi célú kiadványok megjelentetésének és terjesztésének támogatása, Tokaj-Hegyalja turizmusának fejlesztésében és elősegítésében való részvétel, a tokaji bor előállítására vonatkozó minőségi és jogi követelmények érvényesítése érdekében a magyar jogszabályoknak megfelelő intézkedések kezdeményezése, együttműködés és információcsere hazai és külföldi, hasonló elhivatottságú szervezetekkel, kulturális és környezetvédelmi tevékenység.

Forrás: boon.hu