A szólisták mellett a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság, valamint a Nyíregyházi Cantemus Kórus közreműködésével mutatták be a Tokaj Fesztiválkatlanban West Side Story-szvittet és a Carmina Buranát a 30. jubileumi Zempléni Fesztivál tokaji programjainak zárásaként augusztus 21-én, szombaton.

A szervezők a műsor összeállítás során arra törekedtek, hogy kicsit feledtessék a közönséggel – és magukkal is – a mögöttünk álló nehéz hónapokat, ehhez pedig két közismert darabot hívtak segítségül.

– A két darabot a leginkább a lüktetés köti össze, erre épül mindkettő. Maga a jazz, ami a XX. század elején jött létre a legerősebb alapja is a lüktetés. Orff Carmina Buranája egyszerű elementáris ritmusmechanizmusokra építi fel ezeket a tételeket, a West Side Stroy pedig egy rendkívül szofisztikált, bonyolult és nehéz darab, de minden tételében jelen van egy alapritmus, egy zenei gondolat, egy tánc, egy stílus – részletezte a Liszt-Ferenc díjas Hollerung Gábor karmester, aki hozzátette, ösztönösen választotta ki a két darabot a Katlanba.

A harmincadik jubileumát ünneplő Zempléni Fesztivál ebben az évben is számos programmal készült. Tokaj is kiemelt helyszíne volt a rendezvénysorozatnak a Paulay Ede Színházban, és annak udvarán, illetve a Fesztiválkatlanban tartott előadásokkal. Turjányi Miklós fesztiváligazgató a Katlan Stábnak elmondta, ebben az évben érezhető volt a koronavírus miatti óvatosság a közönségnél.

– Tavaly óriási szerencsénk volt, hogy abban a nem túl hosszú időszakban tartottuk a fesztivált, amikor nem voltak korlátozások és fogadhattuk a kultúrára, művészetre kiéhezett közönséget, akik a tavaszi bezártságot követően elindultak a rendezvényekre. Idén azonban jobban éreztük azt, hogy nem mindenki bátor, hogy egy olyan zárt helyre, ahol akár több száz ember is van, beüljön. De a hosszú hétvége és a visszatérő jó idő nagyon szép nézőszámokat hozott, így tényleg sikeres ünnepi fesztivált zártunk – summázta a főszervező.   

A 30. jubileumi Zempléni Fesztivál keretében a tokaji közönség még a Magyar Állami Népi Együttes Jubileumi Naplegendáját, és a Sissi, a magyar királyné című operettet láthatta a Fesztiválkatlanban.

(ej)