A közönség kérésére visszatért Havasi Balázs, Magyarország egyik külföldön is legismertebb, legnépszerűbb zeneszerző-zongoraművésze. Július 14-én, szombaton feledhetetlen élményt nyújtó produkciót adott Pure Piano („Csak a zongora”) címmel. A Művész a zenei tételek előtt beavatta a közönséget a művek keletkezésének hátterébe és a hozzájuk kapcsolódó történetekbe. Így igazán bensőséges hangulatot teremtett, amelyet a műsorhoz külön létrehozott digitális fény- és látványvilág tett teljessé. Az pedig, hogy Magyarországon idén Budapesten kívül csak Tokajban adott koncertet, egy igazi megtiszteltetés a városnak, és egész Hegyaljának is.

 

 

„Nagyon szeretek Tokajba jönni, kiválóan éreztem magamat. Családi kötődésem is van, és nagyon sok barátom él a környéken” – kezdte a Katlan-stábnak Havasi Balázs. „Ráadásul, mint ahogyan a koncerten is elmondtam a közönségnek, számomra a Katlan az egyik legszebb koncerthelyszínem, világszínvonalú, amit a nézők is azzá tesznek, hisz csodálatos, hogy ilyen sokan eljönnek a programokra” – emelte ki. „A kultúra kiváló közvetítő erő, az Aréna koncertjeim azzal a céllal jöttek létre, hogy bebizonyítsuk, Magyarország zenében az élvonalban szerepel” – hangsúlyozta.

 

Ritkán jelenik meg a médiában, nem tesz túl gyakran nyilatkozatot, a bulvárlapok, magazinok nem cikkezgetnek Önről. Miért tartja magától távol a „celeb világtól”? – tettük fel a kérdést.

Aki eljön egy koncertre, vagy meghallgatja a lemezemet, nagyon sok mindent megtud rólam. Ezért nem szoktam (gyakran) nyilatkozni. Úgy gondolom, a zene önmagában elég, hogy egy embert bemutasson”– fejtette ki álláspontját Havasi.

 

„Hat év alatt tizennyolc „Arénát” csináltunk, ami egy rendkívül magas szám. Másfél évvel ezelőtt jött az ötlet, hogy ezek mellett egy más típusú koncertet hozzunk létre, ami sokkal intimebb, belsőségesebb hangulatú” – mondta a Pure Piano című tokaji koncertről.

 

Havasi Balázs mit csinál, ha nem zongorázik? – érdeklődtünk.

Az embernek arra van ideje, amire szeretné, hogy legyen. Vannak olyan tevékenységeim, amit mindennap kötelező jelleggel végzek. Ide tartozik a gyakorlás és a sportolás. Mind a kettő ahhoz kell, hogy a színpadon megfelelő teljesítményt nyújtsak. Egyébként pedig nagyon szeretek utazni. A hétköznapokban pedig szeretek nyugodt életet élni, és tudatosan készülni a kihívásokra”.

 

És, hogy mit üzen az Őt példaképnek tekintő fiataloknak?

Ez egy nagyon jó kérdés. Négy évesen kezdtem el zongorázni, a hangszertanulás fontosságára hívnám fel a figyelmet leginkább. Az álmainkat pedig sohasem szabad feladni, azokért küzdeni kell!” – így Havasi Balázs.  

 

A Fesztiválkatlan Kft. és Tokaj Város Önkormányzata nevében Posta György polgármester ajándékkal köszönte meg Havasi Balázsnak a lenyűgöző koncertélményt. Ezzel együtt kívánjuk számára, hogy egykor Magyarországot a nevével azonosítsák, úgy, mint Olaszországot Andrea Bocellivel. 

 

 

Dr. Fintor Gábor

ügyvezető