Minden kapcsolatban vannak viharok, ezt nem választhatjuk meg dr. Mihalec Gábor pár- és családterapeuta szerint, aki a Fesztiválkatlan Teátrumában tarott előadást Viharálló szerelem címmel július 2-án, pénteken.

A párkapcsolti sikerkönyvek szerzője szerint azonban arról már magunk dönthetünk, hogy ezek a „viharokhoz” mi magunk hogyan állunk és mit képviselünk.

A szakember szólt az elmúlt hónapokban a világjárvány következtében kialakult összezártságról, aminek kapcsán egy kutatást végzett el. Ebben azt vizsgálta, hogy a karantén alatt a kapcsolatok két irányba haladtak: volt, ami a válság ellenére is felfelé mozdult, de voltak, akik lefelé indultak el a leejtőn.

– Azok a párok, akik felfelé haladnak még a nyomás alatt is rendszeresen beszélgetnek egymással az érzelmeikről. Még a férfiak is, akik kulcsszerepet játszanak ebben, hiszen mi nem nagyon tudunk vagy szeretünk az érzéseinkről beszélni – mondta el a szakember a katlan stábnak. – Ezekben a kapcsolatokban a férfiak megtanulták kifejezni azt is, ha negatív érzelmeik vannak, mert tudják, hogy ez is közelebb hozza őket egymáshoz – tette hozzá Mihalec Gábor.

A szakember meglátása szerint a kapcsolatok ma nem túl erősek és stabilok, ez pedig nem csak Magyarországra igaz. Több országban vannak kimutatások, amelyek azt igazolják, hogy 40-50 százalékkal nőtt a karantén hatására a válások száma.

– A karanténhelyzet megmutatta kinek mennyi tartaléka van. Nem csak anyagilag, hanem kapcsolatilag, idegrendszerileg, türelmileg és minden más dimenzióban is. Voltak, amelyek ez idő alatt pozitív irányba léptek szintet, tőlük szeretnénk tanulni. Azt hogy tudatosabbá kapcsolatunk megélését, bárhol is tartunk, mert minden kapcsolat fejlődhet – emelete ki a párterapeuta.

A megcsalás kapcsán a szakember azt mondta, hogy az egy kísérlet arra, hogy megjavítsunk valamit, ami elromlott. De ez kétségtelenül egy rossz kísérlet, mert jóval több problémát okoz, mint amennyi eredetileg volt.

– Az elmúlt tíz évben körülbelül kétszáz olyan párral dolgoztam együtt, akiknél egy harmadik szereplő megjelent a játékmezőn. Ez pedig mindig sérüléssel jár. Azt persze nem mondom, hogy ezt a kapcsolatot nem lehet visszaállítani, de nagyon fontos megtanulni azt a leckét, amit egy ilyen krízis tanítani akar – fejtette ki Mihalec Gábor, aki szerint ha a helyzetből nem vonjuk le a tanulságot és egyszerűen csak tovább lépünk, akkor ott fogunk újra tartani, mint a krízis előtt.

Dr. Mihalec Gábor értékes előadását ajándék „tokajival” köszönte meg dr. Fintor Gábor, a Fesztiválkatlan igazgatója.

A Fesztiválkatlan Teátrumában nem Mihalec Gábor előadása volt az egyetlen komolyabb hangvételű, tudományos program. Július 28-án, szerdán Szabó Péter motivációs előadó „Miért jó, ha rossz” címmel beszél a nehézségekben rejlő lehetőségekről. Augusztus 11-én pedig Bedő Imre, a Férfiak Klubjának alapítója, sikerkönyvek szerzője „A férfivá válás és a fiú nevelés fontossága jelenkorunkban” címmel tart előadást.

(ej)