„Mi a cél ma: jó párkapcsolat vagy jópár kapcsolat?” címmel tartott előadást a dr. Hevesi Krisztina július 7-én. Az országosan elismert pszichológus olyan témákat érintett, mint a szerelem, a szexualitás és az érzelmek kifejezésének módszerei.

A több szakkönyvet is jegyző szakember felhívta a figyelmet a ’katlan stábnak adott interjújában arra, hogy az éltünk online térben való élése számos veszélyt rejt magában. Gyakori, hogy a romantikus csalók az interneten udvarolva hazugságokat elhitetve érik el, hogy a gyanútlan áldozat akár komoly mennyiségű pénzzel is „támogatja” a valóságban nem létező szerelmét.

– Az internet egyik fő veszélye, hogy nem tudjuk, ki van a másik oldalon. Nyilván ebben szerepe van a gyerekekkel szembeni szexuális ragadozóknak vagy azoknak, akik egy teljes identitást építenek fel az online térben, ezzel pedig másokat átverve csalnak ki pénzt az áldozattól – emelte ki a szakember, hozzátéve, hogy ez amellett, hogy sok etikai kérdést is felvet fontos, hogy óvatosak legyünk és ne higgyünk el bármit.

Dr. Hevesi Krisztina kitért a megváltozott udvarlási szokásokra is. Az internet adta lehetőségek ugyan sokban megkönnyítik ma az ismerkedést, de a veszélye mellett más problémát is jelenthet.

– Ilyen amikor egy asztaltársaságban mindenki a telefonját böngészi, vagy éppen amikor a párok az ágyban inkább a telefonjukkal foglalkoznak, mintsem egymással – hangsúlyozta a szakember. – De az ismerkedést is digitalizáltuk és olyanná vált, mint egy webáruházas vásárlás: beállítjuk a paramétereket, az elvárásainkat és a távolságot, amennyit hajlandóak vagyunk elmenni a „termékért”. Ha azonban belegondolunk, itt emberi kapcsolatokat „szivecskézünk” vagy „kukázunk” ki egyetlen egy érzékszervünk, a látás alapján, ami probléma – tette hozzá a pszichológus.

Fotók: Erdős József