A muskotályszőlővel elindult a napokban a szüret Tokaj-Hegyalján. 

Jó a szőlőtermés a Tokaji borvidéken, így minden esély megvan arra, hogy jó évjárat legyen a 2016-os a borok tekintetében is. A tavaszi fagyok után a júliusi eső ijesztett rá a gazdákra, ugyanis a hegyvidéken az ilyenkor szokásos 50 helyett 200, sőt volt, ahol 250 milliméter eső esett.

Szerencsére ezt követően száraz, napos idő jött, így bár a termés mennyiségében egy kicsit kevesebb a vártnál, de a minőséggel nincsen gond, tudtuk meg Prácser Miklóstól, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnökétől.

Egészséges maradt

Az eső nem tesz jót a szőlőnek, viszont kedvez a betegségeknek, de a nagy csapadék már akkor jött, amikor olyan stádiumban voltak a növények, hogy elkerülték a betegségek.

– 300–320 ezer mázsa szőlő termett a borvidéken, a minősége az édes és a száraz fajták tekintetében is jónak mondható. A muskotályt már szüretelik, a furmint és hárslevelű szedése pedig szeptember második felében indulhat meg – tájékoztatott az elnök. Hozzátette: kellően válogatott szürettel a száraz borok jó minőségűek lesznek, a kisebb mennyiség miatt kárpótolja a gazdákat a minőség.

Igen jó lehet az aszú

Tavaly a száraz borok voltak kiemelkedő minőségűek, az aszú viszont kevesebb lett, mint amit vártak Hegyalján, idén viszont minden esély megvan arra, hogy nagyszerű minőségű aszúborok készüljenek a borvidéken. Ehhez azonban szükség van még az időjárás kegyére is.

– Ha ilyen száraz, napos marad az idő, akkor igen jó aszútermésre lehet számítani. A reggeli harmat éppen elegendő arra, hogy megindulhasson a szemek aszúképződése, így szorítunk a kedvező időjárásért – adott hangot bizakodásának Prácser Miklós.

Forrás: boon.hu