Hatalmas sikerrel mutatták be a NIKOLA TESLA – Végtelen energia című musicalt a Tokaj Fesztiválkatlanban július 23-án, pénteken. A magyar szerzők tollából készült darab a különc tudós, feltaláló életét mutatta be zseniális találmányain keresztül a TBG Production közreműködésében.

A darab különlegességét – a fülbemászó dallamok mellett – a káprázatos látványvilág adta. A különböző helyszínek és városok óriási ledfalakon keresztül jelentek meg, illusztrálva ezzel, hogy éppen melyik évben és hol folytatódik a történet.

– Az, hogy elkezdtünk fejlődni és forradalmasítani a látványvilágot nagyon jó. Az én generációmat is vissza kell szoktatni a színházba, ez a ledfalas megoldás pedig azok számára is érdekes, akik az interneten néznek filmeket, azon keresztül kulturálódnak – mondta el a Katlan Stábnak a főszereplő Nikola Teslát alakító Pesák Ádám.

Nikola Tesla szerepében Pesák Ádám

A musicalt tavaly mutatták volna be a Fesztiválkatlanban, ám a koronavírus járvány ezt a tervet keresztülhúzta. A darab szereplői is várták már, hogy újra megnyíljanak a színházak és találkozhassanak a közönséggel. A női főszerepet játszó Békefi Viktória ezzel a társulattal már a Gyöngyhajú lányban és a Cindarellában is játszott (mindkét darabot láthatta a Fesztiválkatlan közönsége korábban, igaz nem Viki szereplésében) a tokaji bemutató előtt azt mondta, nagyon izgul a fellépés előtt.

– Nekem még nem volt szerencsém a Fesztiválkatlanban fellépni, de a többiektől csupa pozitív dolgokat hallottam már róla, nagyon vártam, hogy itt lehessek. A karantén után sem játszottam még ezt a szerepet, itt lesz az első alkalom, hogy Szigeti Adél bőrébe bújhatok a több mint egy éves leállást követően – tette hozzá Békefi Viktória, aki egy fiktív szereplőt játszik az előadásban, ugyanis Tesla szerelmi élete nem ismert az utókor számára.

Békefi Viktória már nagyon várta, hogy Szigeti Adél szerepét játssza a Katlanban

Annál többet lehet azonban tudni Thomas Edisonról, akinél Tesla korábban dolgozik és számos szabadalmat neki köszönhet. Az ő karaktere csak a második felvonásban jelenik meg a színpadon, az Edisont alakító Tóth Sándor szerint a negatív karaktereknek is megvan a szerethetősége.

– A figura az mindig a végcél a negatív szereplőknek is megvan a maga igazsága. Szerencsére ez a darab alkalmas is arra, hogy ezt megmutassam, Edison annak ellenére, hogy szemét húzásai vannak, mégis szerethető marad – emelte ki a színész.

Persze nem a Végtelen energia volt a szezon utolsó zenés darabja. Augusztus elsején a szintén népszerű Menopauza musicalt láthatják a nagyszínpadon, az azt megelőző napon pedig (ugyan kicsit más stílusban) a Lili bárónő című operettet mutatják be. A Zempléni Fesztivál részeként a hónap közepén a Paulay Ede Színházban a Padlás című musicalt is megnézheti a közönség. 

Író: Egressy Zoltán

Zeneszerző: Sebestyén Áron

Dalszöveg: Müller Péter Sziámi

Kreatív ötletgazda: Vona Tibor

Rendező: Radó Denise

Vizuális Látványvilág: Forward Productions

fotók/cikk: Erdős József/Fesztiválkatlan