Bringások és futók vágtak neki a Tokaji Hegynek.

144 kerékpáros és 124 futó vett részt a hétvégén a Tarcal Crosson. A negyedik alkalommal megtartott sportos vasárnap nemcsak a versenyzőket, hanem a nézelődő családokat is előcsalogatta.

A Tarcal Crosst négy éve szervezik meg a településen egyre nagyobb érdeklődés mellett. Az ötlet a már akkor is a kőfejtőben működő triál verseny során született, a szervezők egy olyan megmozdulást akartak, ami kicsit közelebb áll az általánosan vett kerékpározáshoz. A bringás berkekben Csipisz néven ismert Nyüsti István lapunknak azt mondta, az akkori önkormányzat is szívesen fogadta az ötletet, és a sokfelé tapasztalható hozzáállással ellentétben Tarcalon az első perctől nyílt kapukkal vártak minden javaslatot.

– Tarcal az egyike a Debrecenhez legközelebb eső olyan helynek, ahol már jelentős szintkülönbség van, ami nem árt ha az ember fia hegyikerékpár versenyt akar szervezni. Ezen kívül a változatos, gyönyörű táj is megfogott még annak ellenére is, hogy az első próbatekerésen alig bírtam felemelni a bicajomat a rátapadt sár miatt – mondta el lapunknak a kezdetekről a szervező.
Az első verseny még szinte szájhagyomány útján terjedt és zajlott le mintegy negyven indulóval. A másodikra azonban ez a szám már megtriplázódott és azóta sem ment ez alá a létszám. Tavaly pedig csatlakozott a szervezői gárdához a Hajdú Rendészeti Sport Egyesület is, akik a futást szervezték két távon.

– A negyedik futamra úgy készültem, hogy új nyomvonalvezetésre lesz szükség, egyrészt az Áldó Krisztus szobor, és az azt elérhetővé tevő infrastruktúra állagmegőrzése végett, másrészt, mint minden évben, most is variálni akartam kicsit. A kört felvittük a tó fölé, az eddigi 4,2 km/100m szint 5,5km/190m-re ugrott, erős pálya lett és erős verseny, még annak ellenére is, hogy a legtöbb kategóriában csökkent a körszám 1-2 körrel. Az idei létszám 144 kerékpáros, és 124 futó volt, a trialosok száma általában 30-40 körül mozog, ami egy ilyen specifikus sportágnál nagyjából általános kis hazánkban – tette hozzá Csipisz.

A jövőt illetően sincs ok aggódni, a szervezők szerint van még bőven potenciál a környékben.

– A frissen megalakult Hegyaljai Bringások (vagy ahogy mi hívjuk őket, a helyi erők) segítségével igyekszem megismerni a hegyet Tarcaltól a tetejéig, persze az eldugott, esetleg elfeledett kis utakat megcélozva, hogy egy, a mostaninál nagyságrendekkel hosszabb pályát tudjak tervezni. Ez jelentősen csökkentené a körök számát, de több látványos helyet bele tudna vonni az útvonalba. Szerencsére a környék fejlődik, sőt, a térségben elmondható, hogy a korábbi kietlenség után négy olyan verseny is van (a nagy öreg Miskolci-Kondenzgyík maraton, az Erdőbénye Drótszamár és a tavaly debütált Sátoraljaújhely maraton) amely ide vonzhatja később az ország más tájairól is a terepkerékpárosokat.

Forrás: hegyalja.info