Az oroszországi fegyveres erők művészeti együttese adott nagy sikerű koncertet a Tokaj Fesztiválkatlanban. A világszerte ismert Alexandrov együttes ebben a térségben nem lépett még fel, előadása kuriózumnak számít nemzetközi viszonylatokban is. A produkciójukat állótaps kísérte az előadást követően.

A Katyusa vagy a Kalinka. Ez csak két, mindenki által ismert orosz nóta. Persze ez sem maradhatott ki az Alexandrov repertoárjából, aminek összeállításának nagy figyelmet fordítanak arra, hogy méltó módon képviseljék az orosz kultúrát.

– Nem egyszerű feladat egy ilyen nagy múltú zenekar előadását. Mindig olyanok válogatunk össze, amelyek értéket és az orosz kultúrát képviseli. De fontos, hogy a hallgatóság is tudjon vele azonosulni, ők is kapjanak az előadástól valamit – emelte ki Gennady Sachenyuk, az Alexandrov karmestere.

A zenekarral több mint száz fő lépett egyszerre színpadra. A hagyományos férfikórus egy zenekarral egészült ki, amiben a hagyományos orosz hangszerek mellett fúvósok és vonósok is helyet kapnak, ezzel téve teljessé a hangzást. Az előadott dalok stílusa is változatos: a népdaloktól az egyházi énekeken és operaáriákon át egészen a popzenéig terjed. Zenéltek már a Vatikánban, II. János Pál pápa születésnapján és a berlini fal leomlásának tiszteletére rendezett Roger Waters Fal című koncertjén is közreműködtek. Az Alexandrov a föld 70 országában koncertezett már, a tokaji helyszínt ennek ellenére különlegesnek és lenyűgözőnek nevezte a karmester.

– Egyedülálló, ami itt Tokajban látunk. A természetes közelsége és az, ahogy a Fesztiválkatlant maga köré öleli az valami fantasztikus. Egy ilyen helyen csak jó koncertet lehet adni, erre törekszünk mi is – tette hozzá Gennady Sachenyuk.

Az együttest 1928-ban alapították a fővárosban, első hivatalos előadásukat a Vörös Hadsereg Kórusa néven 1928 egy fiatal moszkvai egyetemi karmester, Alekszandr Alekszandrov vezetésével. Öt évvel később a már háromszáz tagúra bővült formáció kórussal, zene- és tánckarral járta az országot, az akkor kigondolt formáció szinte semmit nem változott azóta sem. A II. világháború alatt több mint ezerötszáz koncertet adtak, majd a békaidőben az orosz (akkor még szovjet) kultúrát kezdték terjeszteni. A névadó fia vitte ki a nemzetközi szintérre az Alexandrovot, akiknek a fellépése világviszonylatban is kuriózumnak számít. Sőt, Oroszország elsőszámú kulturális nagyköveteinek számítank.

– Nehéz de nemes feladat ennek a címnek megfelelni. Nemcsak hazánk kultúráját, hanem a katonai hagyományokat is őrizzük, amit fellépéseink során be is mutatunk a közönségnek. Megtisztelő, amikor minden alkalommal szórakoztathatjuk a nézőket – tette hozzá a karmester.

Az Orosz Hadsereg hivatalos zenekarának a tagjai természetesen katonák, az ő parancsuk így egyfajta kulturális misszió. A zenekar jelenleg európai turnén van, Magyarországon csak a Tokaj Fesztiválkatlanban léptek fel, produkciójukat állótaps kísérte az előadást követően.

Erdős József