Megtörtént a tokaji tanuszoda alapkőletétele. A Bartók Béla utcán megvalósuló beruházás az elmúlt hetekben kezdődött el és várhatóan február közepére kész lesz épület. Úszásoktatás valószínűleg az azt követő szeptembertől lesz a tanuszodába.

Posta György polgármester szerint a tokajiak régi álma valósul meg azzal, hogy az alapkő letételére sor került. Az ünnepségen azt mondta, ennél csak egy dolgot vár jobban mindenki, azt az átadóünnepséget, amikor majd birtokba vehetik a tanuszodát a gyerekek. Külön megköszönte a kormányzatnak és Mengyi Roland országgyűlési képviselőnek, valamint Májer János nyugalmazott polgármesternek, hogy elindították a projektet. Hozzátette, azért is fontos ez, mert Tokajban közel 2000 gyerek tanul, ennek a negyede az általános iskolában. A gyermekszám pedig járási viszonylatot tekintve ennek a duplája.

Példaértékűnek nevezte Tokaj településfejlesztését Dr. Boros Anita vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkár a városi tanuszoda alapkőletételén. Azt mondta, ennek a munkának fontos része a várhatóan február közepére elkészülő létesítmény is. Hozzátette, a beruházás azért is fontos mert az itt élő gyerekeket is megilletik a nagyvárosiaknak meglévő esélyek.

A tokaji tanuszodát a tervezéskor a környék építészeti sajátosságainak megfelelően alakították ki. A történelmi belvárostól megfelelő távolságban, a sportpályák és Tokaj által kijelölt hosszútávú fejlesztési területen épül fel. A 41 méter hosszú uszodában két medence lesz, a tanmedence mellett egy nagyobb, hatpályás úszómedence (15X25 méter, 1,9 méter mélységű) is helyet kap. Ezeknek köszönhetően már az óvodás kortól elkezdhető az úszásoktatás, de a mindennapos testnevelés részeként is igénybe vehetik majd a diákok. Az oktatási időn kívül pedig nyitott lesz a lakosság és turisták számára is. A tanuszoda teljes egészében állami beruházás, annak fenntartási költségeit is ők fedezik.

Dr. Mengyi Roland a térség országgyűlési képviselője beszédében azt mondta, 2014-ben Májer János akkori polgármesterrel közösen a Kereskedelmi és Idegenfogalmi Középiskola ígérték meg a tanuszoda megépülését. Akkor a lehetőségben bíztak, hogy mindezt közös erőfeszítéssel el lehet érni. A képviselő hozzátette, tudta hogy a kormányzat sem Tokajt, sem pedig az itt élőket nem fogja magára hagyni. Mengyi Roland arra kérte a résztvevőket, bízzanak abban, hogy a tanuszoda beváltja a hozzáfűzött reményeket és a városban a kajak-kenu sikerek után úszóbajnokokat is avatni fogunk. Ennek kapcsán bejelentette: egy díjat alapít, amit az első tokaji tanuszodában tokaji gyerekeknek szervezett, minden évben megrendezett verseny győztesének ötvenezer forintot ajánl fel.