Borkóstoltatás ingyenesen a Muzsika hangja előadás előtt!

 

A Majoros családi birtok a Tokaji borvidék egyik meghatározó, híres településén, Tarcalon található, és a borvidék névadó városáról, Tokaj városáról elnevezett Tokaji hegy lábánál terül el.

„Jelenleg 6,0 ha szőlőterületen gazdálkodunk, 6 különböző dűlőben. (Deák, Agyag, Előhegy, Vinnai, Kövesd, Nagy-Kövesd.) Most 0,85 hektár vár még betelepítésre, de összességében 10 hektárban maximalizálnám végleges birtokméretünket. Évente kb. 2530 ezer palack bort készítünk, mely leginkább törzsvásárlóink, borkereskedések, éttermek, szállodaláncok kínálatában jelenik meg belföldön, külföldön is egyaránt. Két pincével rendelkezünk, az egyik érlelő, erjesztő fahordós pince, a másikat pedig kizárólag vendéglátásra, borkóstoltatásra, látványpinceként alakítottunk ki. Itt borainkon keresztül szeretnénk bemutatni a Tokaji borvidéket, ezen belül pedig Tarcalt, mint a borvidék egyik legmeghatározóbb települését. A hozzánk érkező vendégek átfogó dűlőtúrán keresztül ismerkedhetnek a szőlészetünkkel, majd borainkat borteraszunkon, borbárunkban vagy akár pincénkben kóstolhatják meg.

Szőlőtermesztésünk visszafogott, kíméletes, ami azt jelenti, hogy a tőkénkénti 1,4-1,8 kg termésmennyiséget/hozamot produkálunk. Egyre inkább használjuk a bio termesztésben elterjedt technológiákat, elhagytuk a felszívódó kemikáliák (permetezőszerek) használatát, a vegyszeres gyomirtást, és nem műtrágyázunk. Meggyőződésem, hogy a szőlő meghálálja azt, ha minél kisebb nyomást gyakorlunk rá, akkor harmonikusan, kiegyensúlyozottan jó minőséget terem.

A borászatban sajátosságunk, hogy csak préselés nélküli, szín léből készítünk borokat, melynek nagyobb részét fahordókban spontán erjesztjük, és hosszabb ideig érleljük. Kisebb tétel hordóhasználat nélkül, reduktív módon készül. Minden évben kipróbálok valami újat, mint a hordóhasználat tekintetében, mint a szüreti időpont megválasztását tekintve, ill. megpróbálkoztam már hosszan héjon áztatott, héjon erjesztett, ill. szűretlen borok készítésével is. Termékportfóliónkat folyamatosan, fogyasztóink elvárásai szerint alakítjuk. Jelenleg négy féle szárazbor, egy könnyű reduktív sárgamuskotály, (Muscat Blanc) két dűlőszelektált furmint (Agyag, Deák), és egy birtokbor, egy magasabb természetes maradék cukortartalmú kései szüretelésű édes bor, ami leginkább egy házasítás/cuvée ill. az évjárat adta lehetőségek szerint 6 puttonyos aszú készül.

Jelenleg két „brand”-et építünk az egyik a Majoros, ahová boraink többsége tartozik, ezek fölé helyeztük a Major-brandet, melybe a nagyon különleges, 1000 palack alatti tételek kerülhetnek, megkülönböztetett designnal felruházva, picit magasabb áron. Ezek a borok limitált példányszámuk, és különlegességük miatt, nem tudnak garantáltan minden évjáratból megjelenni. „