Átadták a tolcsvai Szirmay-Waldbott kastély látogatóközpontját, amely május 1-től látogatható. A felújítás során újjáépítették a főúri szalont, a könyvtárat, valamint a kápolnát, a megújult létesítmény különböző rendezvények megtartását is lehetővé teszi.

A kastély Örökségturisztikai és kulturális rendezvényközpontként is működik, ezenkívül helytörténeti kiállítást hoztak létre, amely az épület történetét, valamint lakóinak életmódját, életük különböző helyszíneit mutatja be, számolt be az MTI.

A felújítás során újjáépítették a főúri szalont, a könyvtárat, valamint a kápolnát, a megújult létesítmény különböző rendezvények megtartását is lehetővé teszi. Megújult a kastélypark is, ahol szabadtéri rendezvényeket lehet szervezni.

Tolcsvát a múlt század eleji útikönyvek a kastélyok városaként emlegették ezekre a történelmi épületekre szeretnének alapozni ma is, a tokaji borok mellett, hangzott el a szombati átadási ünnepségen.

A Szirmay család már a 17. század legvégén jelentős földbirtokokkal rendelkezett Tokaj-Hegyalján. A családi feljegyzéseiből tudható, hogy a tolcsvai és az erdőbényei birtokainkon folyamatosan építkeztek, és Tolcsván már az 1700-as években is állt egy házuk – nem lehetetlen, hogy a ma is álló kastély egy része őrzi ennek a korabeli a háznak bizonyos elemeit. A tolcsvai kastélyt Szirmay Ödön adta el a Waldbott-családnak, 1850-ben. A 19. században kétszer is átalakították az épületet, mai formáját már Waldbott Frigyes báró idejében nyerte el, olvasható a kastély honlapján.

2016-03-tolcsva-kastely-262016-03-tolcsvai-kastely-122tolcsvai-kastely-old

 

 

Az épület egykori gazdag belső kialakítását két terem őrizte meg, melyek faburkolata még felidézi a főúri időszak hangulatát. A kastély felújítását is tervezik, amely során a másik szárny kaphatna új funkciókat.

Forrás: http://travelo.hu/