Légy jó mindhalálig musical a Fesztiválkatlanban.

A Békéscsabai Jókai Színház mindig kiemelt helyen szerepel majd a Fesztiválkatlan életében, hisz 2014-ben ők nyitották meg a létesítményt az István, a Király c. darabbal, tavaly a Monte Cristo grófját láthattuk tőlük, idén pedig a Légy jó mindhalálig c. darabbal érkeztek Tokajba augusztus 5-én, pénteken.
Az előadás mondanivalóját a címe is tartalmazza: LÉGY JÓ MINDHALÁLIG, azaz helyt kell állni minden nehézség és szenvedés árán, ki kell tartani az örök emberi igazságok- a becsület, az erkölcsi tisztaság, az emberek kölcsönös tisztelete és megbecsülése- mellett.

A Békáscsabai Jókai Színház nyitotta meg a Fesztiválkatlant 2014-ben.
„Óriási élmény volt, nagyon szeretünk idejönni.” – mondta Seregi Zoltán, színházigazgató, a darab rendezője. „A Légy jó mindhalálig c. darab klaszikussá érett, különleges minőségű zenével, így színházi zenés műfajban felnő az irodalmi regényhez. Az is bizonyítja ezt, hogy a békéscsabai közönség az évad legjobb előadásának választotta a produkciót.” – osztotta meg. „Nagyon hosszú időtartam előzte meg a szereplők kiválasztását, az egész megyét bejártuk, számos iskolában jártunk. A szertelen kamaszokból, igazi színpadi munkások lettek, éretten és jól dolgoznak a próbákon.” – fejezte ki örömét.

„Nagyon örülök, hogy a mi színházunk is bemutatta ezt a darabot, ami egy szerethető történeten alapszik.”- árulta el Katkó Ferenc színművész. „A kicsit sírósabb, megrázóbb darab sokkal nagyobb élményt tud adni, nagyobb nyomot hagy a nézőkben. Abban a pillanatban ugyan feszültebb, de a végére, utólag megszépül minden.” – elemezte.

„Ez egy nagyon szép történet, a színháznak feladata is, hogy életben tartsa ezeket a műveket, az, hogy az újabb generációk megismerhessék.” – mutatott rá Bartus Gyula színművész. „A mostani gyermekeket nehéz rávenni, hogy olvassanak, ha valamit el kell olvasni, leszedik az internetről rövidített verzióban. Ez egy generációs problémává vált, így a színház kötelessége, hogy ezeket a novellákat műsorra tűzze. Ha jó előadássokkal sikerül beterelni a tizenéveseket a színházba, van rá esély, hogy magától kezdje el a könyveket lapozgatni. Én még mindig bizakodó vagyok.” – fejezte ki derülátóan.

„Gyermekkorom meghatározó olvasmánya, mely a kedvenceim közé tartozott.” – emlékezett vissza Liszi Melinda színésznő. „Ha valakit gyermekkorában kicsit is csúfoltak, azonosulni tud a darabbal. Mindenkit már a pakknál szíven üt a történet.” – emelte ki, majd rátért saját szerepére. „Viola azzal foglalkozik, hogy legyünk nemesek, gazdagok, tartsuk össze a családot. Mivel hamar kell felnőnie, a lánykor egyik szépsége, a szerelem kimarad az életéből, okos teremtés és tudja, hogy neki erre nem adatottt lehetőség. Nagyon jó látni a gyerekeket a színpadon, olyat hordoznak magukban, amit lehet, hogy mi nem is tudunk, ezátal adnak egy plusz gellert az előadásnak.” – összegezte.

Milyen Nyilas Misi szerepét játszani? – érdeklődtünk Bolla Márton gyermekszínésztől.
„Nem könnyű feladat. A próbák során egyre többet és többet gyakoroltam a szövegeket, énekeket, úgy érzem, felnőttem a feladathoz. Nyilas Misi naív kisfiú, szereti, imádja a felnőtteket, akikben egyszercsak csalódik. Ez egy drámai rész az előadásban.”

„Minden darabnak van egy olyan része, amiből aztán konfliktus adódik. Pósalaki úr esetében az általa meghívott és felolvasást tartó Nyilas Misit veszi rá, hogy lutrizzanak együtt. Ebből a lutriszelvényből adódnak a konfliktusok. Másfelelől azért is fontos a vak katonatiszt ember szerepe, mert szereti az őszinteséget és az egyenességet. Ő az, aki meg tud bocsájtani egy vétlen gyermeknek. Ettől kerek az a 10-12 perc, amíg a színpadon vagyunk együtt.” – mondta el véleményét, gondolatait Vikidál Gyula színészlegenda.

A Fesztiválkatlan nagyszínpadának következő előadása a magyar operett irodalom egyik legsikeresebb műve, a Mágnás Miska lesz a 25. jubileumi Zempléni Fesztivál keretében augusztus 13-án, szombaton.

Fintor Gábor
létesítményvezető