Sodródó lendületű, rendkívül szórakoztató darabot mutatott be a Bánfalvy Stúdió a tokaji Paulay Ede Színházban március 9-én, szombaton. Az eseményen a nézők, és a művészek is „egymásra találtak”, így nem telt el perc nevetés nélkül. A Katlan-stábnak Beleznay Endre, Gesztesi Károly, Mezei Réka Léda, és Bugár Anna is nyilatkozott.       

A bohózat főhőse Eric (Beleznay Endre), aki egy házban lakik feleségével, Lindával (Mezei Réka Léda) és albérlőjükkel, Normannal (Gesztesi Károly). Eric már két éve van állás nélkül, de ezt nem meri otthon bevallani, inkább társadalombiztosítási csalásokból tartja el magát. Egyre újabb és újabb – nem létező – bérlőket jelent be, akik valamennyien halmozottan hátrányos helyzetűek, így számtalan jogcímen érkezik kisebb-nagyobb összegű támogatás a férfi bankszámlájára. Ez remekül megy mindaddig, amíg meg nem érkezik a házba egy társadalombiztosítási ellenőr, és innentől kezdve elindul a hazugságok végeláthatatlan sorozata.

Üzembiztosan működnek a poénok a darabban” – kezdte az újra kiválót alakító főszereplő Beleznay Endre. „Minél többször játsszuk az előadást, annál gördülékenyebb, sodródó lendületű. A darab tulajdonképpen egy kritikát fogalmaz meg a társadalmi berendezkedésekről”- folytatta. „A karakterem felhasznál egy nem neki járó segélyt, később biztosítási csaló lesz. Erről persze senki nem tud – a nagybácsin kívül -, így a hazugságok egymást követik, melyből nem tud kimászni. A füllentések pedig rendkívül szórakoztatják a nézőket” – tette hozzá a színész.

A Paulay Ede Színházban legutóbb a Miniszter félrelép c. előadásban szerepeltem. A Nicsak ki lakik itt!? kicsit másabb, „frissebb” történetű, gondolatvezetésű. Az emberek nagyon jól veszik, szeretik bárhol is játsszuk az országban” – mondta a népszerű Gesztesi Károly színművész.   

Mezei Réka Léda játszotta Linda szerepét Tokajban. A fiatal színésznő rendkívül tehetséges, amit több ízben is bizonyított színpadon, és a képernyőn egyaránt. De vajon mennyire volt nehéz „idomulni” a két tapasztalt – fent megkérdezett- színészpároshoz? – tettük fel számára a kérdést.  

Nagyon segítőkészek, így könnyen beilleszkedtem”- kezdte. „A Bánfalvy Stúdióhoz augusztusban csatlakoztam. Fantasztikus élmény ezekkel a kollégákkal együtt dolgozni, sokat tanulok tőlük.”   

Hogyan bírják ki nevetés nélkül a színészek? – érdeklődtünk Bugár Anna művésznőtől.

Színészi feladatunk, hogy ne legyünk civilek a színpadon. Ezzel együtt vannak olyan helyzetek, amikor már mi sem bírjuk ki nevetés nélkül. A darabot a premier óta imádják a nézők. Bízom benne, hogy ez így lesz a jövőben is” – zárta mosolygósan.  

A következő előadás április 27-én, szombaton látható majd a Molnár Ferenc tollából színpadra állított RIVIÉRA. „Zavartalan élvezettel és gyönyörűséggel bámulhatjuk a hegyére állított piramis merész produkciójának szépségét… a legjobb, legnemesebb vígjátékanyag” – írja a darabról Karinthy Frigyes 1926-ban, a Nyugatban. A főszerepekben Kovács Patrícia és Szabó-Kimmel Tamás garancia a kiváló színészi játékra, minőségi előadásra.

Dr. Fintor Gábor

ügyvezető