Félig mese, félig musical – így jellemzik a Padlás című előadást, amit a Pannon Várszínház előadásában láthatott a Paulay Ede Színház közönsége augusztus 17-én, kedden. A jubileumi Zempléni Fesztivál és a Fesztiválkatlan közös szervezésében bemutatott darab Presser Gábor – Sztevanovity Dusán – Horváth Péter klasszikus szerzeménye, ami az ifjúság identitásának kérdésével is foglalkozik.

Nemcsak az előadás története, hanem az abban felcsendülő dalok is klasszikusak, ez lehet a sikerének az egyik titka a színdarabban játszó művészek szerint. Oravecz Edit – aki Mamókát alakította – azt nyilatkozta, nagyon szeretik a Padlást játszani, mert a darab a gyerekektől az idősebbekig mindenkinek szól.
– Én a nagymamát játszom az előadásban, de jó pár évvel ezelőtt még a Kölyök szerepét alakítottam. Érdekes végignézni azt, hogy közben eltelt harminc év, de ezen időszak alatt a darab nem fakult semmit –emelte ki a színművész a Katlan Stábnak.
 


A Pannon Várszínház tavaly – a Fesztiválkatlanban – a Pál utcai fiúk c. előadást mutatta be, a hatalmas siker akkor sem maradt el. Az akkor Geréb szerepét alakító Zayzon Csaba most Rádiós bőrébe bújt, aki így a magyar musical irodalom egyik legismertebb dalát, a Fényév távolságot is énekelhette.
– Mintegy tizenöt éve játsszuk ezt a darabot (majdnem) ugyanebben a szereposztásban. Ugyanakkor minden egyes előadás alkalmával mást nyújt nekem ez a dal. Hihetetlenül hálás vagyok a sorsnak, hogy rám esett a választás és játszhatom az egyik legmeghatározóbb főszerepet – mondta el Zayzon Csaba, aki azt is hozzátette, hogy a Padlás felnőttekre és gyermekekre is egyaránt komoly hatást gyakorol.

 
Süni, a fiatal zeneakadémista szerepét Baranyi Hanna formálta. Szerinte nagyon érdekes azt átélni, hogy a darabban honnan hová jutnak a karakterek, a szereplők.


– Sokan gyerekdarabnak gondolják a Padlást, mert mégis csak egy meséről van szó. Ettől azonban sokkal komolyabb mondanivalója van, mint azt elsőre gondolnák. Ezért is érdemes a későbbiek folyamán ezt az előadást újra értékelni és más szempontból is végignézni, értelmezni – hangsúlyozta Baranyi Hanna.


(ej)