A Pál utcai fiúk c. előadást láthatta a Fesztiválkatlan közönsége augusztus 29-én, szombaton. A Pannon Várszínház már 151. alkalommal, de ilyen nagyszámú közönség előtt először játszotta a darabot.   

Molnár Ferenc világhírű regénye, a Pál utcai fiúk alapmű az emberi társadalom természetéről, a hősiesség, az árulás, az esendőség és a hazaszeretet fogalmáról. Nemecsek, Boka, Áts Feri és a többiek örök példák, örök kortársaink.

A klasszikus alapmű ezúttal nem gyerekek, hanem ifjú emberek konfliktusaként szólalt meg. A drámai helyzetek így még keményebbek, melyeket tovább fokoztak a mai hangzású zenék és dalszövegek, melynek szerzői Dés László, Geszti Péter, Grecsó Krisztián.

„Tokajban 151. alkalommal játszottuk az előadást” – ismertette Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója, egyben a darab rendezője. „Nem véletlenül fordították még le Japánra is a darabot (olyan komoly üzenete van). Az örök példák pedig garantálják a sikert”- folytatta. „A legfőbb változtatás amit eszközöltünk, hogy nem kisgyermekek, hanem ifjú fiatalemberek háborúja ez, így a tét emelkedik, komolyabbak a párviadalok, nagyobb a testi kontaktus”- tette hozzá Vándorfi László, aki azt is elmondta, hogy ilyen nagyszámú közönség előtt még nem játszották a darabot, és komoly megtiszteltetés számukra a Katlanban szerepelni.

„A folyamatos igazságmondás, az őszinteség, a hit, és a nagybetűs szeretet az, ami Nemecsek figuráját körülveszi. Szerintem mindenki egy kicsit magáénak érzi a karakteremet” – fejtette ki Szente Árpád Csaba, aki szerint a Mi vagyunk a grund! c. dal egy belső templomként is értelmezhető, hisz a magunknak érzett belső grund a darab kulcsa véleménye szerint.  

„Ahova vittük az előadást, ott sikert értünk el vele, így most Tokajban is” – hangsúlyozta a Bokát alakító Szelle Dávid. „A sikere abban rejlik, hogy semmiféle romantikus túlzás nincs benne, mert egyszerű eszközökkel beszél a hazaszeretetről, az emberi kapcsolatokról, de a gyarlóságról is.”

„Színész szempontból egy negatív szerep megformálása sokkal hálásabb és nagyobb kihívás, mint egy jóindulatú jellem alakítása” – mondta Kékesi Gábor, aki Áts Ferit játszotta. „Nagyon örültem, amikor Vándorfi László igazgató és rendező úr felajánlotta nekem ezt a szerepet. Negatív szerep, de mégis a háború szabályait betartva cselekszem, szeretem játszani” – zárta mosolyogva a televíziós sorozatokból is ismert színész.    

Az előadásban döntő szerepet játszott a tárgyi világ akusztikus megszólaltatása, a színészek zenei-ritmikai kreativitása, a fiatalság ereje, humora, az eredeti mű katartikus üzenete is.

Dr. Fintor Gábor

igazgató