A Tokaji Borlovagrend 2016. április 23-án tartotta meg borárverését Tokaj város kulturális negyedében. Az idei évben 19 nagyszerű termelő, 28 tétele került kalapács alá, melyek közül 22 elkelt a rangos hazai és nemzetközi közönséget vendégül látó eseményen. Ez 80%-os eladási arányt jelent, ami az előző évi eseményekhez viszonyítva a legmagasabb érték. 21 055 000 forint összleütéssel ért véget a Nagy Tokaji Borárverés!

A figyelmet a hegyaljai termőhelyek változatosságára ráirányító borárverés a világ minden részéről érkező licitálóknak kínál lehetőséget arra, hogy akár önállóan, akár másokkal összefogva, de egy helyen, évi egy alkalommal több különféle, egyedülálló tokaji bort vásárolhassanak meg.

Tokaj város történelmi belvárosa kínálta gyönyörű környezetben megtartott eseményen mintegy kétszázan vettek részt, személyes vagy telefonos licitálási szándékát több, mint harminc érdeklődő regisztrálta. A licitáló tárcsát váltók között sok külföldi, az előző évek árveréseiről visszatérő hazai és új, első ízben licitáló volt. Az árverést megelőzően alakultak licitáló csoportok is, melyek egy-egy tételre szerveződtek.

A borok lepalackozás után a Tokaji Borlovagrend egyedi, számozott címkéivel kerülnek a vásárlóikhoz. Great Tokaj Wine Auction wine: Idén először egy különleges tétel is licitálásra került. A Mádi Kör tagjai a 2015. július 20-án leégett horvát Grigic borászat felújítására ajánlották fel az egyesületet tömörítő termelők által felajánlott 14 palack különleges 6 puttonyos Tokaji Aszú borokból összeállított válogatás bevételét. Mádi Kör Válogatás: Az idei árverés legaktívabb vevője az újonnan felavatott borlovagrendi tagunk Manuel Peyrondet volt, aki 2008-ban elnyerte a Meilleur Sommelier de France (Franciaország legjobb sommelier-je) címet és összesen több mint 800 palack bort vásárolt meg „Chais d’Oeuvre” nevű borklubja részére. Manuelt idézve: „Nincs annál nagyobb élmény, mint kandalló mellett ülve egy pohár Tokaji bort kortyolgatni, almás pitét (Tarte Tartin) enni hozzá és Schubertet hallgatni.”

A Tokaji Borlovagrend az árverésből származó bevétel egy részét a Tokaji Borvidék értékeinek növelésére kívánja fordítani. Aki vásárolt a borárverésen, nem csupán egy egyedi, magas minőségű tokaji bor birtokosa lett, hanem a megvásárolt tétel árával az UNESCO Kulturális Világörökségi helyszínét is támogatja.

A Nagy Tokaji Borárverés helyszínéről

A korábbi évektől eltérően idén először Tokaj Város adott otthont a Nagy Tokaji Borárverésnek, melynek köszönhetően az eseményre érkező vendégek megismerkedhettek a város történelmi és kulturális negyedének értékeivel.

Az árverés napjának délelőttjén a résztvevők a kikiáltásra kerülő tételeket vakkóstoláson ismerhették meg a Szent Miklós ortodox templomban, ahonnan kényelmesen átsétálhattak a Tokaj-Hétszőlő Rákóczi pincéjében megtartott borlovagrendi avatásra. A Paulay Ede Színházban elfogyasztott ebéd után pedig a város Kulturális és Konferencia Központjának (volt Zsinagóga) impozáns épületében követhették végig a borárverés izgalmait a vendégek.

A világ első zárt borvidékeként Tokaj vitathatatlanul a világ egyik legkiemelkedőbb termőhelye, mely a borfajták és a borokban megjelenő dűlőkarakterek széles skáláját kínálja a száraz és édes kategóriában egyaránt. A Tokaji Tavasz és az annak keretében megtartott borárverés az év legfontosabb eseménye: lehetőség minden borkedvelő számára, hogy e gazdagságba belepillanthasson, a legfrissebb borművészeti alkotásokat megismerhesse. Április 22-én, pénteken, a Tokaji Borvidéken tevékenykedő borászati szervezetek kínáltak színes szakmai programlehetőséget, a Nagy Tokaji Borárverést megelőző napon.

Tokaj Mesterkurzuson, dűlő túrán, sétáló kóstolón, borvacsorán és jazz koncerten vehettek részt a látogatók a Tokaji Borbarátnők Egyesületének, a Tokaj Reneszánsz Egyesületnek, a Mádi Körnek és a Tállya Wines képviselőinek köszönhetően.

Forrás: tokaj.hu