A korábbi években megszokottakhoz képest jelentősen megújult a Tokaji Bornapok. A nyárindító rendezvény részben a koronavírus okozta korlátozások miatt alakult át, de a Tokaji Borászok Asztaltársaságának közreműködésével sok új helyszín is a program része lett.

A nyár első hétvégéjén mintegy húsz helyszínen várta a vendégeket a Tokaji Bornapok. Több mint fél éve nem tartottak ilyen jellegű rendezvényt a városban, de a járvány miatt hozott intézkedések enyhülésével újra megszervezhették. A program összeállításakor még jóval szigorúbb szabályok voltak érvényesek, mint a Bornapok idején, így a Kulturális Központ munkatársainak ezt is figyelembe kellett venni.

A három napos fesztivál egyik fő helyszíne a Paulay Ede Színház udvara volt, ahol a színpadi programok mellett borkóstolókkal és finom falatokkal várták a védettségi igazolvánnyal érkező látogatókat. Pénteken a Terülj, terül asztalkám tokaji étterem varázsolta el ízeivel a vásárlókat, szombaton és vasárnap pedig az encsi Anyukám mondta hozta el a rá jellemző kiváló, magas minőségű ételeit. A borokat hozzá a Grand Tokaj Zrt. és a hercegkúti Portius pince kínálta a változatos programok mellé. Az első nap estéjén a Szívtiproll együttes hozta el a régi utcabálok hangulatát Tokajba, míg vasárnap a Kállay Saunders Bandre gyűltek össze sokan. 

Átadták a Polgármesterek Borát

A Bornapok keretein belül egy minikonferenciát is szerveztek a térség polgármestereinek. A borvidék huszonhét vezetője is tavaly az októberi Szüreti Napokon találkozhatott utoljára ilyen szervezett körülmények között. A konferencián Koncz Zsófia és Hörcsik Richárd (a térség országgyűlési képviselői) köszöntötték a vendégeket Wáberer György és Stumpf István kormánybiztosok, Bánné Gál Boglárka a megyei közgyűlés- és Molnár Péter a Tokaji Hegyközségi Tanács elnökének előadásai előtt. A záró gondolatokat Alakszai Zoltán megyei kormánybiztos mondta el, a Polgármesterek Borát pedig Goreczky Gergely vezérigazgató és Áts Károly főborász adta át a Grand Tokaj Zrt. részéről.

A rendezvény három napjához számos borászat és egyéb helyszín csatlakozott. Így a város egyik végétől a másikig voltak programok. A bor mellett erősen képviseltette magát a gasztronómia valamint kávé és sör különlegességekkel is találkozhattak a vendégek a bor mellett. 

cikk és fotók: Erdős József