A Veres 1 Színház előadásában mutatták be a Tokaj Fesztiválkatlan nagyszínpadán a Szép nyári nap című musicalt július 8-án. A Neoton Família dalaira épülő előadás a ’70-es években játszódik, amikor a diákok egy Jugoszláv határhoz közeli paradicsomot feldolgozó üzembe mennek „táborozni”.

A történet hűen tükrözi a kor hangulatát, a szereplők pedig nagyon jól bemutatják, hogy milyen gondolatai voltak akkor a fiataloknak és az idősebb generációnak. Azt, hogy miben éltek és hogyan kellett megfelelni a társadalomnak és a központi rendszernek.

A darabot áprilisban mutatták be Veresegyházon, azóta már több mint húsz alkalommal adta elő a társulat.

– A Veres 1 Színháznak ez volt a harminchatodik darabja, de talán ez az, amire a legbüszkébbek vagyunk. Ez egy nagyon nagy vállalás volt a mi viszonyainkhoz képest és azt is tudni kell, hogy akármennyire tűnnek könnyűnek a Neoton dalok, ezek bizony komoly feladatot adnak a színészeinknek – mondta el a Katlan Stábnak adott interjújában Venyige Sándor, a társulat igazgatója. A Szép nyári nap darab producere hozzátette, nagyon erős a prózai szál is az előadásban, ami még szerethetőbbé teszi a történetet.

A darab egyébként egy 2009-es szövegkönyv alapján készült el, az Operettszínházban hatalmas kasszasikerrel futott sok évvel ezelőtt. A Veres 1 Színház által bemutatott előadást a szövegkönyv egyik szerzője, Böhm György rendezte.

– Az Operettszínház nem teljesen azt a változatot mutatta be, amit mi Korcsmáros Györggyel megírtunk. Ez tehát az eredeti változat, a történet igy úgy ér véget, amit annak idején megálmodtunk – tette hozzá a rendező.

– Az én szerepem egy viszonylag kisebb karakter, de két nagyon jó nótát éneklek benne. A musical próbái során jónéhány olyan dallal is találkoztam, amit korábban nem ismertem annak ellenére, hogy gyerekként sok Neoton lemezünk volt otthon – tette hozzá a Tészabó szerepét játszó Pál Tamás.

Fotók: Erdős József