A Cirkuszhercegnő c. operettet – élő zenekarral, csodálatos díszlettel, háttér táncosokkal – mutatta be a Pesti Művész Színház a Paulay Ede Színházban november 23-án, pénteken. 

 

A Cirkuszhercegnő Kálmán Imre egyik legtöbbet játszott operettje a Csárdáskirálynő és a Marica grófnő mellett. Előbbi 2015-ben, utóbbi (a Zempléni Fesztivál keretein belül) az idén volt látható a Fesztiválkatlan nagyszínpadán.

A Cirkuszhercegnő színhelye a szentpétervári nagycirkusz. Fedja (Egyházi Géza alakította), a cári Oroszország tisztje, nagybátyja menyasszonyába, Fedorába (Fogarassy Bernadett játszotta) szerelmes. A nagybácsi tudomására jut ez a szerelem, és tönkreteszi Fedja tiszti karrierjét. Fedora az öreg herceg felesége lesz, ám hamarosan özvegy marad. Közben Fedja, a nagyszerű lovas, „Mister X” néven a pétervári cirkusz nagy szenzációja lesz, aki látványos produkcióját fekete álarcban mutatja be. Fedora is elmegy az előadásra, ahol találkoznak, de nem ismeri fel a férfit. Amikor az szerelmet vall neki, elutasítja… A történet szerelem, csalódás, boldog egymásra találás – ahogy ezt egy igazi operettől elvárhatja az ember.

 

A közönség csodálatos volt” – kezdte nyilatkozatát Fogarassy Bernadett, a darab főszereplője. „Rendszeresen járunk a társulattal Tokajba, nagyon szeretünk ide jönni. Tavaly az Egy csók és más semmi előadást játszottuk. Mindig szívesen, örömmel jövünk” – tette hozzá. Majd kifejtette véleményét a darabról is. „Azt gondolom, hogy Kálmán Imre darabjai közül ennek van a legcsodálatosabb zenéje, ugyanakkor a leghíresebb a Csárdáskirálynő, illetve a Marica grófnő lett. A különbség szerintem a történetből adódik. A Cirkuszhercegnő egészében összetettebb, mint a másik kettő. Azt tapasztalhatjuk, hogy az operett műfajra van igény, gyermekeim is hallgatják, szeretik, hisz ez egy csodálatos műfaj” – zárta gondolatait a „cirkuszhercegnő”.

Ezt Bodrogi Attila tovább erősítette. Elmondása szerint az operett, a nagybetűs magyar műfaj hungarikum, amire büszkének kell lennünk. „Tapasztalataink szerint nemcsak az idősebb korosztály, de a húszasok és harmincasok is velünk éneklik a jól ismert, szinte slágerré vált dalokat” – emelte ki a szinkronhangként is ismert színész.

 

A Fesztiválkatlan legközelebbi előadása a Paulay Ede Színházban Az egérfogó c. darab lesz a Veres1Színháztól december 16-án, vasárnap. Szeretettel várjuk Önöket!

Dr. Fintor Gábor

ügyvezető