Huszka Jenő Lili bárónő című operettjét mutatta be a Pesti Művész Színház a Fesztiválkatlanban július 31-én, szombaton. A darabban olyan operettslágerek is felcsendültek a közönség legnagyobb örömére, mint a „Az egy kis cigaretta”, a „Tündérkirálynő légy a párom”, vagy éppen a „Gyere csókolj meg tubicám”.

Hagyomány, hogy Kelet-Magyarország legnagyobb szabadtéri rendezvénhelyszínen minden szezonban felcsendül egy-egy operett. Ezúttal nem Kálmán Imre vagy Lehár Ferenc darabját, hanem egy Huszka-művet hozta el a közönségnek a Pesti Művész Színház.

A Lili bárónő nagy sikerű operett a Katlanban
fotó: Fesztiválkatlan/Erdős József

– Nagyon örülök hogy újra Tokajban játszom, szeretünk ide jönni, mindig nagyon kedves fogadtatásban van részünk – mondta Egyházi Géza a Katlan Stábnak. – Nagyon vidám kis történettel érkeztünk, talán ez Huszka legismertebb darabja, aminek a sikerére Seregi Zoltán rendezése a garancia – tette hozzá a bonviván.

Tunyogi Bernadett elsősorban rock- és musical vonalon ismert, ám saját bevallás szerint pár éve elragadta az operett világa. A szubrett szerepét betöltő énekes a darabban olyanokkal szerepelhet együtt, akit korábban csak a színpad mellől figyelt.

– Amikor az Operettszínház musical tagozatán játszottam mindig ámulva figyeltem Oszvald Marikát és Kalocsai Zsuzsát (akivel ebben az előadásban van szerencsém együtt játszani). Igyekszem a magam arcára formálni a szerepeimet a műfaj megkötéseivel együtt is – emelte ki Tunyogi Bernadett.

A táncoskomikus szerepet eljátszó Czető Roland is több alkalommal járt már Tokajban. A szinkronhangként is sokat dolgozó művész azt mondta, szerinte az operett örök műfaj.

– Teljesen kortalan a legtöbb operett. A legtöbb darab az első világháború után született és a ma ismert és játszott előadásokat sem az évtizedek folyamán, hanem mindössze tizenöt év alatt írták meg – tette hozzá Czető Roland, aki nagyon reméli, hogy még sokáig élvezheti a közönség az operett szeretetét.

Kalocsai Zsuzsa Jászai-díjas művész már szinte minden szerepet eljátszott, amit a műfajban lehetett, így szívesen játssza a Lili bárónőt.

– A legszebb melódiákat Huszka írta, sajnos őt nem ismerik annyira külföldön, mint Lehár Ferencet vagy Kálmán Imrét. Pedig olyan lágy és gyönyörű dallamokat írt, amik szinte belemásznak az ember bőrének pórusai alá és nem lehet azoktól megszabadulni – hangsúlyozta Kalocsai Zsuzsa.

Bodrogi Attila is gyakran vendégeskedik Tokajban, hozzá is közel állnak Huszka Jenő művei. A Lili bárónőben sokáig játszotta Frédi szerepét (táncoskomikus), most azonban Becsei tiszttartó bőrébe bújt.

– Húsz éve szinte folyamatosan játszom operettet, ez a darab is egy nagyon szerethető mű. A nagy táncoskomikus szerepeket már eljátszhattam, így jönnek azok az idők, amikor már más feladatok várnak rám a darabokban – fejtette ki Bodrogi Attila. Példaként említette a Csárdáskirálynőt, ahol szinte minden férfi szerepet eljátszott már, s Bonifác gróf után Leopold Maria vagy Miska főpincér alakítását is színpadra vitte már.

Az idei évadban találkozhat még operettel a közönség a Tokaj Fesztiválkatlanban, a jubileumi Zempléni Fesztivál keretein belül augusztus 19-én szintén a Huszka Jenő tollából származó Sissi, a magyar királyné című előadást láthatja a nagyérdemű.

(ej)