Romain Gary (Émile Ajar) a Salamon király szorong c. regény színpadi adaptációját láthatta a közönség – sztárszereposztásban – a Rózsavölgyi Szalon előadásában november 20-án, szerdán.

Salomon Rubinstein (Jordán Tamás), visszavonult nadrágkirály, aki a konfekcióiparban szerzett vagyonából ajándékküldő és lelkisegély-szolgálatot finanszíroz, de álmatlan éjszakáin odaül a telefonhoz, enyhíteni halálfélelmét, illetve tagadni annak elkerülhetetlenségét. Ez a Salamon király rokon lélekre talál Jean-ban (Mohai Tamás), a huszonöt éves taxisofőrben, aki elkeseredett küzdelmet folytat a természet törvényei ellen. Veszélyeztetett egyed például Madame Cora Lamenaire (Hernádi Judit), az egykor szebb napokat látott, hatvanöt éves sanzonénekesnő. Jean nem személyre szóló, hanem általános humanizmusból felkarolja, táncolni, majd ágyba viszi, ami bizonyos megaláztatásokkal és igen áldozatos kompromisszumokkal jár.

Végül minden jóra fordul a darabban, hisz a harmincöt évvel ezelőtt otthagyott szerelmemre újra rátalálok” – ezt már a Salamon királyt alakító – Kossuth- és Jászai Mari díjas színművész – Jordán Tamás nyilatkozta a Katlan-stábnak, aki elárulta azt is, hogy minden szereppel azonosulni kell ahhoz, hogy a színész hiteles legyen a színpadon a közönség számára. „Mohai Tamást egészen különleges tehetségnek tartom, korosztályának egyik legjobbja, biztosan rentgeteg felkérése lesz a televízióban a jövőben is” – fűzte hozzá a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója.

A visszafelé irányuló dicséret, elismerés Mohai Tamás szavaiból is kitűnik.

Színészóriásnak tartom Jordán Tamást és Hernádi Juditot is, nagyon inspiráló, motiváló velük dolgozni. Nagyon szoros emberi kapcsolatok alakultak ki közöttünk, csakúgy, mint a darab negyedik szereplőjével, Sipos Verával.

A nézők a televízióból is ismerhetnek – jegyeztük meg – a korábban az Egérfogó előadásban is nálunk játszó- színésznek.

A színházi műfaj nagyon fontos az életemben, mert a szépirodalmi szövegekkel lényegesen izgalmasabb bánni, mint a sorozatbeli nyelvezettel. Nagy kihívást jelent számomra mind a két helyen száz százalékos teljesítményt nyújtani, de úgy érzem, eddig sikerült és a jövőben is ezen leszek” – reagált – készségesen – felvetésünkre Mohai Tamás.        

Dr. Fintor Gábor ügyvezető

fotók: Erdős József

Következő előadásunk:

December 13-án lesz látható Second Life avagy Kétéletem címmel az Orlai Produkciós Irodától. A kiinduló tézis, hogy nincs olyan ember, aki ne játszott volna, ne játszana el a gondolattal, mi lett volna belőle, ha valami, vagy ha minden másképp alakul az életében. Az előadás alkotói ezúttal ezt a játékot komolyan veszik, és ezen keresztül vallanak magukról, tévedéseikről és vágyaikról. Öt fiktív élettörténet jelenik meg a színpadon, ezekben találkoznak egymással az alkotók valós vagy elképzelt alteregói. Járó Zsuzsa, Kovács Patrícia, Ötvös András, Mészáros Máté, Schruff Milán színészek neve, munkássága garancia a sikerre. 

Bérletek a Fesztiválkatlan pénztárában, jegyek pedig a jegy.hu hálózatában, a broadway.hu, valamint a fesztivalkatlan.hu oldalon, a Fesztiválkatlan pénztárában, a tokaji Tourinform irodában kaphatók. Szép kártya elfogadó hely.

Infó: 06-30-908-6925, 06-30-633-0735, 47-552-034