Szomjas férfiak sört isznak helyettem címmel mutatta be előadását az E-Mancik Színházi Manufaktúra a Tokaj Fesztiválkatlan teátrumában augusztus 24-én. Az egyórás előadásban négy harmincas éveiben járó nő vallott önmagáról, férfiakkal való kapcsolatukról, az elkerülhetetlen biológiai változásukról.

A „bővérrel bemutatott lélekmonológok” műfaját tekintve olyan előadás volt, amelyet eddig ritkán láthatott a Fesztiválkatlan közönsége. A szórakoztató önvallomások sokszor humoros, máskor pedig szomorúbb hangvételű formában tárultak a nézők elé. A mondanivaló különlegessége, hogy minden, ami a színpadon elhangzott, az valamelyik szereplő saját, igaz története.

– Találkoztunk nem egyszer olyan nézői visszajelzéssel, aki azt mondta: „Úristen, ezt akár én is írhattam volna”… Igyekeztünk úgy írni, úgy megfogalmazni a történeteket, hogy más is megtalálja benne önmagát. Az előadásban megjelenő példák nem egyedi esetek. De férfiaktól is kaptunk pozitív visszajelzéseket, egy kedves idősebb barátom mondta azt az előadás után, hogy „most kérek egy időgépet, hogy visszautazzak 25 évet és ezek tudatában kezdjek neki a nőkhöz való viszonyomhoz” – mesélte el a Katlan Stábnak adott interjújában Szirmai Melinda, aki szerzője is volt ez előadásnak.

– Ez egy görbe tükör, ha jobban megnézzük, az előadásban pedig nemcsak a férfiakat „savazzuk”, hanem magunkat is. Próbálunk erre a botrányosan nehéz időszakra öníróniával gondolni, miközben saját magunkat is elemezzük. Az volt a cél, hogy az olyan témákról, amiről a nők nem igazán beszélhetnek, azokat egy kicsit feszegessük, nyissunk jobban a probléma fókuszára – tette hozzá Sárközi-Nagy Ilona színésznő.

Az őszinte hangvételű előadás szókimondóan, ironikus humorral de irodalmi, igényes megfogalmazással mutatta be azt a kissé bizarr korrajzot, amiben nők és férfiak is egyaránt magukra ismerhettek.

Ezt a szókimondó, és őszinte előadást még Csernusdoki is megirigyelhette volna…