Dr. Zacher Gábor főorvos tartott nagyon érdekes előadást (vagy ahogyan Ő fogalmazott: utazást) „A varázsgombáktól a kémiai terrorizmusig” címmel a Fesztiválkatlan Teátrumában augusztus 29-én, szerdán. A címzetes egyetemi docens örömmel nyilatkozott a Katlan-stábnak is.   

 

Miről szólt pontosan tokaji előadása?

A szerelmemről, a szakmámról. A toxikológia több tízezer éves történetéről, mindezt konkrét esetekkel, érdekességekkel, színes és tudományos példákkal alátámasztva adtam elő.

Van egyfajta küldetéstudata azzal, hogy előadásokat tart, és gyakran nyilatkozik a médiában főorvosként?

Alapvetően nincs küldetéstudatom. Megpróbálok úgy fogalmazni, hogy azt megértse mindenki, ez teszi emberközelivé a dolgot. Igyekszem mindig aktuális lenni, és olyan nyelvezetet használni, ami minden korosztályhoz eljut. Amit mindig kiemelek, hogy a szerek megváltoztatnak minket. Méghozzá úgy változtatnak meg bennünket, hogy magába a változás folyamatába már nem tudunk beleszólni. Viszont ha nem akarod, hogy valami megváltoztasson, akkor egyszerű: kell tudni nemet mondani. Ami bizonyos helyzetekben, nagyon nem egyszerű.

A függőségeink általában véve a szociális mintából következik. Nálam is így történt, hisz bevallom férfiasan, negyvenhárom éve pipázom, és semmilyen motivációm nincs abban, hogy abbahagyjam. Ugyanakkor a pipák gyűjtése is a szenvedélyem (van egy több, mint négyszáz pipából álló gyűjteményem), mintahogyan a mogyorós csokoládé fogyasztása is.

Ugyanakkor a sportolás is a szenvedélye.

Nagyon sokat futok. Alapvetően nagyon jól kikapcsol, néha versenyeken is indulok. Ezenkívül a hobbimhoz tartozik az is, hogy a párommal gyakran járunk moziba, színházba. A barokk fúvós zenét, és trombitát imádom hallgatni kevés szabadidőmben.

 

Dr. Fintor Gábor

ügyvezető