Június első hétvégéjén a bor és a minőségi programok kapják a főszerepet a Tokaji Bornapokon – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet Posta György, Tokaj polgármestere és Kerekes Áron, a tokaji Kulturális és Konferencia Központ igazgatója tartott a tokaji Világörökségi Bormúzeumban.

Brandépítés

– Új névvel és új szemlélettel szeretnénk a Tokaji Bornapokat bevezetni – mondta Posta György. – Ez is része a tokaji brandépítésnek, amelynek részeként a bornapokat pár éven belül szeretnénk nemzetközi rendezvénnyé tenni. Ez azonban nem sikerülhet, csak akkor, ha lerakjuk az alapokat is hozzá. Idén már csatlakozik a szervezéshez és a lebonyolításhoz a Tokaj Reneszánsz Egyesület, amely a Tokaji borvidék minőségi pincészeteit tömöríti. Az ő csatlakozásuk a biztosíték arra, hogy a bornapok borkínálata ugyancsak a minőséget képviseli majd. A cél az, hogy jövőre már ne csupán tokaji borok legyenek jelen a rendezvényünkön, hanem más magyarországi borvidékeket is meghívjunk vendégként, és ezt tovább folytatva pár éven belül más világörökségi területeken fekvő borvidékeket is szeretnénk vendégül hívni, és ezzel nemzetközivé változtatni a bornapokat. Ebben az évben Demeter Zoltán tart majd egy borbemutatót a megújult Tokaji Múzeum kertjében, ami önmagában is kiemelkedő eseménye lesz a bornapoknak – tudatta.

A hagyományoktól sem szakadnak el azonban, hiszen most is ezen a rendezvényen adják át a Polgármesterek borát.

– Az őszi szüreti fesztiválon szokták a tokaj-hegyaljai polgármesterek jelképesen összeadni azt a szőlőt és aszút, amelyből a Polgármesterek bora készül – mondta Posta György. – A munka nagy részét azonban a Grand Tokaj Zrt. vállalja magára, hiszen ők készítik el a bort. Azt szeretnénk, ha a régió legnagyobb borászati cégével közösen elgondolkodnánk ennek a hagyománynak a továbbfejlesztésén, a Polgármesterek bora marketingjén, hiszen ez egyedülálló kezdeményezés, amelyet megítélésem szerint még nem aknáztunk ki teljesen.

Minőség a cél

– A programok összeállításánál is a minőség volt az elsődleges szempont – mondta Kerekes Áron. – Igyekszünk minél jobban területileg is széthúzni a bornapokat, így egyre több helyi borászatot, pincészetet vonunk be a nyitott pincék sorába, helyszínként megjelenik majd a Szerelmi pincesor, a Szerelmi dűlő. A Tokajba látogatókat több dűlőtúrával várjuk, és behozzuk a helyszínek sorába a Tokaji Múzeumot és Világörökségi Bormúzeumot is. A szombati esti nagykoncertre Palya Beát, a vasárnapi hangversenyre pedig Geszti Pétert és csapatát tudtuk megnyerni, ezzel is biztosítva a minőségi szórakozást.

A Tokaji Bornapokat pár éven belül nemzetközileg is elismert rendezvénnyé akarják fejleszteni. A város pályázik a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre, a szervezők abban bíznak, hogy a megújuló Bornapok kiváló előjele lehet a minőségi rendezvénynek.

Forrás: boon.hu