Az 1956-os emlékév tiszteletére újrapalackoznak 150 tokaji borkülönlegességet a Nemzeti Borvagyon tolcsvai pincéjében található, ’56-os évjáratú aszúkból. Összesen 300 ezer palack tokaji aszú és borkülönlegesség található az agrártárca tulajdonában lévő tolcsvai Nemzeti Borvagyonban.

1956-ban október 22-én kezdődött a szüret, és a forradalom idején is zajlott a munka – idézte fel az eseményeket Kiss Eliza kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa. A Nemzeti Borvagyon – amely 1865-től kezdődően csaknem 300 ezer palack tokaji aszút és egyéb borkülönlegességet tartalmaz – a Földművelésügyi Minisztérium tulajdonában van, Tolcsván tárolják. Ilyen mennyiségben, ilyen típusú átpalackozást még nem végeztek Magyarországon, de a világon is egyedülálló feladat – tette hozzá a miniszteri biztos.

Nagyon szigorú eljárásban új palackot kapnak a tokaji nedűk, és az emlékévhez illő arculatot is. Ezeket a borokat először érzékszervi bírálat alá veti az Országos Borszakértő Bizottság, majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal borászai és alkoholos italok igazgatósága (NÉBIH BAII) szigorú kontrollja alatt analitikai vizsgálatokkal igazolják a bor eredetét. A munka szigorúan laboratóriumi körülmények között zajlik. Az előkészítés lassan már öt hónapja tart, „mindig vannak átpalackozások, ám ilyen nagy mennyiségű és nemes bor tekintetében ez egyedülálló” – magyarázta Kiss Eliza.

Az 1956-os év jó borévjárat volt, hasonlóképp az 1947-es és ’72-es évekhez, amelyeket az évszázad boraiként emlegetnek. A borok átpalackozása „tesztprogram” is. Most 300 ezer palack van a Nemzeti Borvagyon tolcsvai pincéjében, és ha megszületik a kormány döntése, akkor jövőre elkezdődhet más nagyobb tételek átpalackozása is.

Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke közölte: az a feladatuk, hogy megállapítsák, tiszta, vagy hibás tételek az újrapalackozásra szánt borok. „Egyénként kibontunk minden palackot, megszagoljuk, megnézzük, milyen a dugó állapota, aztán meg is ízleljük”. Ezután jön az átszűrés és a stabilizálás, majd megkapja az ünnepi köntöst” – részletezte.

Barátossy Gábor, a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal borászati és alkoholos italok igazgatóságának igazgatóhelyettese arról számolt be, hogy szabályszerű hatósági mintavétel történik az ’56-os palackokból. A borokat analitikai laborban megvizsgálják és megállapítják a nedűk pontos eredetét is.

Forrás: agrarszektor.hu