Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő tartott előadást a Teátrumban június 16-án, pénteken. A világpolitika jelenlegi helyzetét bemutató programban főként az orosz-ukrán háborúról, az európai helyzetről, valamint a globális eseményekről is beszélt Tanár Úr.

Már a 2017-es ’katlanos előadása alatt több millió ukrán és egyéb nemzetiségű menekültről beszélt Nógrádi György, akik Európába keresik a jövőjüket. Ezt az állítást igazolta az a nemrégiben készült felmérés, ami azt mutatja, hogy az eredetileg 47 milliós Ukrajnában most körülbelül 27 millióan vannak a háború miatt.

– A konfliktus addig tart, amíg Amerika és Oroszország meg nem állapodik. Ebben a helyzetben Európa nem főszereplő, Ukrajnának pedig semmi szerepe nincs – mondta el a Katlan Stában adott interjújában a biztonságpolitikai szakértő. Nógrádi György hozzátette, az Egyesült Államokban jövő év novemberében lesz a választás, a beiktatást pedig az azt követő januárban.

– Ez még majdnem két év. Ha a republikánusok győznek, akkor egy gyors váltás menne végig a világpolitikában is, de ha a demokraták maradnak, akkor is van esély a megállapodásra – tette hozzá Tanár Úr.

A háború elhúzódásával kapcsolatban Nógrádi György elmondta, az amerikai és nyugati hírszerzés 7-8 napot jósolt a háború időtartamára, míg az oroszok 3-4 napot jelentettek. Ehhez képest durván másfél éve zajlik a konfliktus, mert szerinte mind a két fél hibás stratégiát alkalmazott.

Nógrádi korábban azt mondta, az egyetlen bor, amit szeret az a Tokaji. Ezt ma is fenntartja, a lánya születésekor vett száz üveg aszút és bízik abban, hogy hamarosan esküvőre kerül a sor és végre felbonthatják a borkülönlegességet.

Fotók: Erdős József