A nyári szünet előtti utolsó állomása volt a Lord of the Dance turnéjának tokaji fellépése. A Michael Flatley nevéhez köthető Dangerous Games című előadás már többször körbejárta a világot. Idén Magyarországon négy (Szeged, Szombathely, Budapest, Tokaj) helyen mutatták be.

A világprodukciót az alkotó a turné athéni startján személyesen is megtekintette, de a többi állomáson már csak a hatalmas ledfalakon láthatta a közönség a Flatleyt, aki egy rövid tánc erejéig visszatért a színpadra. A történet az ír folklór alapjaira épül és a klasszikus jó és gonosz meséjét mutatja be. Az események kibontakozása során a Kis Lélek segít a Lordnak, a Tánc Urának megvédeni a jó embereket Don Dorcha, a Sötét Nagyúr és serege ellen, miközben a nézők lehengerlő ízelítőt kapnak az ír és a kelta tánc mágiájából. Az előadásban magyar táncosok is szerepeltek.

– Fantasztikus elismerés, hogy magyarként ennek a produkciónak a tagjai lehetünk. Nagyon nehéz bekerülni egy ilyen produkcióba, többek között azért is, mert az ír tánckultúra még mindig nem olyan elterjed hazánkban, az ezt a stílust oktató tánciskolák pedig szinte nem is léteznek – mondta el Papp Zoltán táncművész. Ő maga is autodidakta módon, videókon keresztül kezdte elsajátítani a stílust, aztán feleségével és annak testvérével sikeresen felvételiztek Flatley produkciójába, amiben a rossz karakterek főszerepeit játsszák. A látványos előadásban a virtuóz táncosok mellett a technika segíti az élményt, díszletek helyett LED-falakon varázsolnak különleges hangulatot a helyszínekre.

– Minden alkalommal, amikor Magyarországra jövünk, nagyon jól reagál a közönség. Mind a négy helyszín teltházas volt, a fővárosban családtagjainkkal, barátainkkal is találkozhattunk. A tokaji helyszín pedig nagyon különleges. Elképesztő az, ahogyan a Fesztiválkatlant kialakították – tette hozzá Papp-Krén Andrea. Elmondta azt is, volt már alkalma rá, hogy Michael Flatleyvel együtt álljon a színpadon, a próbák mellett pedig előadáson is szerepelhetett a világsztárral.

A tokaji előadásra hamar elfogyott az összes jegy, a pótszékekkel bővített nézőtéren több mint 2800 látogató tekinthette meg a világszínvonalú, katarzis élményt nyújtó produkciót, amit állótapssal jutalmazott a Fesztiválkatlan közönsége.

Erdős József újságíró